Zvrat při vyšetřování smrti dívek z Lopeníku. Policie stíhá i pořadatele závodu

23. leden 2018 09:55

Policie stíhá čtyři pořadatele závodu rallye v Lopeníku na Uherskohradišťsku, při kterém v roce 2012 zahynuly čtyři dívky. Kromě traťového komisaře by tak před soudem mohli stanout také hlavní pořadatel závodu a tři lidé z Federace automobilového sportu.

Potvrdil to okresní státní zástupce Tomáš Pindur. Návrh na trestní stíhání podal státní zástupce v říjnu, všichni čtyři proti němu ale vznesli stížnost. Tu v posledních dnes zamítlo krajské státní zastupitelství ve Zlíně.

Podle MF Dnes jsou obviněni šéf závodu Petr Bujáček a tři lidé z Federace automobilového sportu ČR. Trestní stíhání se týká odborníků, kteří při závodu byli v pozici sportovního komisaře, bezpečnostního delegáta a podobně.

Neudělali jsme chybu, říkají pořadatelé

„Při této velké tragédii došlo k selhání jednotlivce, nikoliv systému, kontroly, bezpečnosti nebo zabezpečení závodu. Stíhaní lidé nenesou zodpovědnost za lidskou chybu. Stojíme za nimi a mají naši podporu,“ prohlásil pro MF Dnes generální sekretář Autoklubu ČR a Federace automobilového sportu ČR Adam Eliáš.

Nehoda v Lopeníku je nejtragičtější událostí svého druhu za dobu existence samostatné České republiky.

Po nehodě se měnila pravidla

Do té doby si nejvíce obětí při automobilových závodech v Česku vyžádala nehoda při Valašské rallye v březnu 2009, kdy zahynuli dva třináctiletí chlapci a otec jednoho z nich.

V důsledku lopenické tragédie posílil Svaz rallye opatření při podobných akcích. Pořadatelé například jednotně značí okolí tratí, s větším předstihem se uzavírají pro ostatní provoz trasy rychlostních zkoušek. A snížil se také povolený limit pro výkon některých typů aut. Uherskobrodská rallye už se od tragické nehody nekonala.

Související