Zveme vás na výšlap s Českým rozhlasem Brno - už v sobotu

20. duben 2018

Český rozhlas Brno se chystá na výlet a vy můžete být u toho. Jméno nejposlouchanější regionální stanice Českého rozhlasu nese podruhé jeden z okruhů pochodu Za krásami okolí Nedvědice.

U zítra, tedy v soboru 21. dubna, malebnou krajinou v okolí hradu Pernštejna vyrazí nejen turisté a naši posluchači, ale i moderátoři a redaktoři rozhlasu – těšit se můžete na ředitele Jaromíra Ostrého, šéfa programu Jiřího Kokmotose nebo moderátory Jiřího Helána a Květu Navrátilovou.

Ti všichni budou odcházet spolu se zájemci na „svůj“ okruh v 11 hodin ze sokolovny.  Připravili jsme i speciální pamětní listy a v místě startu a cíle budeme mít i svůj stánek. Díky spolupráci se společností Kordis JMK na něm turisté najdou i materiály týkající se veřejné dopravy v Jihomoravském kraji, o níž přinášíme podrobné informace. A nejspíš s sebou přivezeme i pár výtisků oblíbené brožurky Babské rady.

Tentokrát máme na trase dvě zajímavosti

Zatímco loni vedla trasa kolem hradu Pernštejna, tentokrát zamíříme do sousedního Černvíru. Trasa měří šest kilometrů a nebude jen tak obyčejná. Povede totiž ke dvěma unikátům.

Tím prvním je jedinečný dřevěný krytý most v Černvíru, který je podle památkářů nejstarším dochovaným krytým dřevěným mostem na Moravě. Pochází z roku 1718, letos tedy slaví 300 let. Je dlouhý 32 metrů, na šířku má téměř tři metry a je přibližně čtyři metry nad hladinou řeky Svratky.

Druhou zajímavostí je kostel Nanebevzetí Panny Marie, který se pro turisty na „rozhlasové“ trase výjimečně otevře. Je unikátní nejen tím, že jeho základy jsou románské a tu dobu připomínají i malby. Zaujme také netradiční čelní částí, za kterou je skrytý nejen chrám, ale i hřbitov, na němž místní stále pohřbívají.

Kostel v Černvíru je kulturní památkou České republiky.

Černvírský kostel není běžně přístupný, ale kostelnice Jindřiška Fafílková ho otevře právě pro účastníky pochodu.

Vyberte si trasu, podle své kondice, pamatováno je i na cyklisty

Kdo by si troufal i na delší výlet než je šest kilometrů s Českým rozhlasem Brno, může zvolit některou z dalších tras, kterou připravil Klub českým turistů.

„Zájemci si mohou vybrat i z dalších tras v délce od šesti do padesáti kilometrů, připravena je i cyklotrasa na 37 kilometrů. Jsme rádi, že při té příležitosti jako místo startu představíme opravenou nedvědickou sokolovnu hned vedle tamního nádraží,“ říká Petr Vejrosta z Klubu českých turistů Nedvědice. Ten je i pravidelným spolupracovníkem Českého rozhlasu Brno a dnes od 11 hodin bude i hostem Apetýtu s Jarkou Vykoupilovou.

 

Popis trasy s Českým rozhlasem Brno (pro ty, kdo zmeškají start):

Od nedvědické sokolovny se dejte vpravo dolů, dál přes Nedvědičku a u pošty vpravo do uličky a po železném mostě přes Svratku. To už jdete po červené značce, ta vás povede pod Horou, řeku budete mít vpravo. Přijdete na okraj vesnice Černvír.

Dejte se vpravo, pozor přes železniční přejezd, za chviličku přijdete k jubilujícímu dřevěnému mostu a nahoru ke kostelu. Paní Jindřiška Fafílková bude připravena povědět podrobnosti o jeho historii, kdyby náhodou nebyla v kostele přítomna, za chvíli dorazí. V kostele bude ale jen do 15.00.

Od mostu jděte po chodníku dál od kostela, tedy směr Doubravník. Vlevo je křížek (1908), chodník vás asi po 100 metrech přivede k domkům, a hlavně k cestě – půjdete vpravo. Odměnou za výstup k Samotám jsou zajímavé pohledy k Doubravníku s Bozinkou a Pláňavou, ke Křížovicím a dalším místům. Jakmile přijdete k příčné cestě, dáte se vpravo zhruba po vrstevnici.

Opět výhledy, za chvíli přibližně severním směrem výhledy i ke kopcům nad Nedvědicí. Cesta vás přivede k silnici, které místní říkají Kolotoč – proč, každý pozná. Odtud jde jít buď silnicí dolů k Nedvědici a do cíle (sokolovny)  nebo silnicí vlevo až po les (výhledy i k Zubštejnu). Krajem lesa, nebo kolem kraje lesa se dejte dolů, za chvíli se objeví cesta, ta vás přivede k přejezdu a dál už jdete k cíli (sokolovna).

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka