Zručnost a um předků. Víkend otevřených památkových domků na Slovácku představil padesátku míst

Jen jednou v roce společně otevírají své dveře, vrátka a okenice památkové domky a malá muzea na Slovácku. Při letošním osmém ročníku mohli zájemci zavítat do celkem 54 staveb lidové architektury a obecních muzeí v Jihomoravském a Zlínském kraji. V Šardicích na Kyjovsku měli takových otevřených památek hned několik.

„Vítám vás v Šardicích, v chaloupce číslo 97, který jsem já zdědila po své stařence. První zápis o chaloupce je prvním sčítáním obyvatel, a to je v roce 1656.“ Alena Foltýnová tuto chaloupku s manželem zrekonstruovala tak, aby vypadala jako v době, kdy tady žila její babička. „My jsme jí teda říkali stařenka,“ dodává.

„Dřív se té místnosti, ve které dnes vidíte kuchyňku, říkalo síň,“ vysvětluje Alena Foltýnová.

Proč se rozhodla otevřít dům návštěvníkům? „Měla jsem ráda historii. Při opravách se tu vystřídali všichni řemeslníci. Jsou tady železa, kterými je chaloupka stáhlá, protože je nakloněná. Když jsme se začali zajímat u památkářů, tak to vyčíslili na hodně peněz. Milion nebo víc jsme neměli, takže jsme to začali opravovat sami,“ popisuje Foltýnová.

A jestli ji neunavuje pořád lidem vykládat o chaloupce? Na to má jasnou odpověď: „Mě teda vůbec ne, protože sem chodí ti, které to zajímá a koho to baví.“

Mendelův otisk

Augustiniánská rezidence v Šardicích

Starobylá chaloupka je posledním ostrůvkem historie v moderní zástavbě. Kdysi kolem ní chodil i zakladatel genetiky Johann Gregor Mendel. V Šardicích totiž pobýval v nedaleké rezidenci augustiniánů, což je další zdejší památka – ta vznikla přestavbou stodoly, která tu byla už ve 14. století. „Současná budova pochází z roku 1742. V té doby se do dnešních dnů dochovala štuková výzdoba a kamenné schodiště,“ říká průvodkyně Petra Košuličová.

V rezidenci je teď obřadní síň a infocentrum. K malé expozici o Mendelovi letos přibyl velkoplošný komiks vytvořený ke 200. výročí narození tohoto vědce.

Při loňském víkendu památkových domků do nich na celém Slovácku zavítalo skoro 5 000 lidí. „Jsme vděčni za každého návštěvníka. Ona to asi nebude úplně masová akce,“ říká Zdeněk Šmýd ze spolupořádající Turistické asociace Slovácko.

Spustit audio

Související