Žravé bramborové placky se škvarky od Anny Bednářové z Chlumu u Třeboně

Tyhle bramborové placky s celými kousky škvarků si zamilujete a určitě zmizí ze stolu jako první. Anna Bednářová je peče podle receptu své maminky už desítky let. Měli byste je vyzkoušet i vy.

Bramborové placky se škvarky

Ingredience
  • Ingredience na 20 placek
  • 1 kg brambor
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 2 hrnky škvarků
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce sádla
  • 1 vejce

Postup

Pokud si doma škvarky děláme sami, pak dobře vyškvařené škvarky poznáme tak, že při míchání šustí jako listí. Když šustí málo, jsou vyškvařené málo, když nešustí vůbec, jsou přeškvařené.

Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky a uvaříme v osolené vodě doměkka. Čím jsou měkčí, tím lépe půjdou dobře zpracovávat rukama.

Vychladlé brambory dáme do mísy, přidáme mouku a lžíci sádla. Přisypeme kostičky škvarků, přidáme sůl a celé vejce. Směs rukama prohněteme do konzistence hladkého nelepícího těsta.

V ruce tvoříme placičky velikosti dlaně, silné asi 2 cm. Placky vyskládáme na suchý plech a dáme péct do předem vyhřáté trouby na 15–20 minut při teplotě 220 °C.

Anna Bednářová

Recept na bramborové placky má od své maminky. Jako děti je měly rády a byly do nich zamilované. Byly vydatné a dobré. Dnes je dělá paní Bednářová na jakoukoliv rodinou oslavu a vždycky zmizí jako první.

Přivítala nás v krásném domě pod hrází jihočeského rybníka a celou dobu bylo veselo. Paní Bednářová je energická dáma a život bere s humorem.

Patrik Rozehnal a Anna Bednářová