Zpěvák Dalibor Janda: Poslechl jsem Láďu Štaidla, abych zpíval jen pro ženský. A funguje to

18. leden 2022

Trojnásobný Zlatý slavík, který se proslavil hity Kde jsi?, Hurikán nebo Hráli jsme kličkovanou. Jaké to je přeskočit v anketě Karla Gotta? Zpěvák Dalibor Janda se svým vlastním stylem je navíc vášnivý historik.

Muzikant a zpěvák Dalibor Janda nedávno vyděsil fanoušky náhlým převozem do nemocnice, ale už se cítí dobře a těší se na koncerty. Jen trochu zvolnil a chce hrát kolem pěti koncertů za měsíc.

Na scéně působí už úctyhodných 40 let, ale kvůli pandemii to oslavil o rok později. Účinkoval v projektu Leoše Mareše Staré pecky, a dál chce jezdit samostatné koncerty nebo koncerty se svojí dcerou Jiřinou. Kromě muziky mu dcera radí i v oblékání. „Kvádro asi ode mě nečekejte, kravatu doma nemám ani jednu, nejradši mám džíny a triko.“

Dalibor Janda a Jiřina Anna Jandová

Aby se zpěvák udržel na špici, nestačí jen zpívat. Měl štěstí na muzikanty i textaře. „Když si písničku dokážete napsat do pusy, tak je to výhoda. Takhle jsem souznil s Honzou Krůtou. A Láďa Štaidl mi říkal, ať zpívám pro ty ženský, že to funguje, tak jsem ho poslechl,“ směje se Dalibor. „Dnes mi přijde, že ti mladí nesouzní s textem, ani to zpívat nechtějí, ale je jim blbý to odříct, zvlášť když je to od renomovaného autora,“ zamýšlí si nad dnešními začínajícími zpěváky.

Zlatého slavíka jsem čekal

Letos se vrací anketa o nejoblíbenějšího interpreta Český slavík, ale Dalibor Janda tento trend zrovna nevítá. „Myslím si, že je hloupost to teď dělat. Jsou pochybnosti ohledně hlasování. Vyplývá z toho, že už tehdy se s hlasy manipulovalo. Ale možná pro nové zpěváky to bude dobrý. Otázka zní, jak tomu diváci budou věřit. Podle mě je jedno, kdo to má v rukou. Nevěřím, že v takovýchto anketách je to jen o lidech. Navíc ten letošní systém hlasování je tak komplikovaný, že jsem to fanouškům už nedokázal vysvětlit.“

I přes rozporuplné pocity kvůli hlasování se mu třikrát podařilo přeskočit Karla Gotta. „V té době jsem prodal opravdu hodně desek, takže jsem to tušil a čekal. A když jedete na vyhlášení, tak už jsem věděl, kolikátý jsem, to vám řeknou, podle toho pak sedíte. A když přeskočíte Karla Gotta, lidi jsou z toho šokovaný, tak pak nevím, proč se ty ankety dělají, když se automaticky počítá, kdo to bude. Já bych to udělal jinak – po výhře by se měl daný zpěvák vyřadit.“

Alex Mynářová a Dalibor Janda

Na zahradě má Rudolfa II.

V rozhovoru také prozradil, že je zvídavý a zajímá ho historie. Věnuje se studiu obličejů, stylu oblékání a účesu panovníků. „Sbírám jen ty, co měli ve znaku orlici, takže Přemyslovce a hlavně Habsburky. Karla IV. a Rudolfa II. mám na zahradě.“

Svůj koníček dotáhl k dokonalosti a kolikrát mu volají i z antikvariátu, aby jim pomohl podle obličeje poznat, kdo to je. Teď by prý potřeboval sehnat Švejka sedícího na lavičce. „To je nejdůležitější panovník. Fakt!“ rozvášnil se Dalibor.

A co na takového koníčka říká jeho žena? Jak vzniklo jméno Dalibor? Proč zásadně nechce do muzikálu? Poslechněte si v rozhovoru u Alex.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.