Zpěvačka Marcela Holanová: Všichni moji osudoví muži nosí jméno Karel

10. červenec 2019

Populární zpěvačka Marcela Holanová byla provdaná za Karla Šípa a má s ním syna, který se také jmenuje Karel. Za zlom ve své pěvecké kariéře považuje setkání s Karlem Svobodu a Karlem Gottem, s kterým nazpívala duet Čau, lásko. Jejím pěveckým vzorem je zpěvačka Eva Pilarová.

„Já jsem si uvědomila, že všichni moji osudoví muži byli Karlové. Když jsem kdysi dávno zpívala v Lucerna Baru, přišel za mnou Karel Vágner a řekl mi: ,Co tady děláš? Tebe je pro barové zpívání škoda. Jdi do AUSu (Armádního uměleckého souboru) na konkurz, určitě tě vezmou.´ Já jsem tam šla s tím, že mě nepřijmou, ale dopadlo to dobře. To byl tedy můj první Karel. Další konkurz jsem dělala do skupiny Faraon, kde jsem potkala Karla Šípa a následovali Karel Svoboda a Karel Gott. No a ten nejdůležitější je můj syn Karel,“ vzpomíná Marcela Holanová.

Čau, lásko

Duet „Čau, lásko“ znamenal pro zpěvačku veliký zlom v její kariéře, ale tehdy si to ještě plně neuvědomovala. V roce 1986 pro ni tuto píseň, původně jako sólovou, složil Karel Svoboda. Marcela z ní měla velkou radost, skladba se jí moc líbila. Karel Svoboda však měl ve zvyku pouštět svým přátelům nové nahrávky a byl zvědavý na jejich reakce. To se stalo písni osudným, protože ji pustil také Karlu Gottovi, který konstatoval, že by z ní byl krásný duet. Z hotové sólové písně se tak nakonec stal obrovský hit, který otextoval tehdejší Marcelin manžel Karel Šíp. Duet zazněl poprvé v pořadu Dva z jednoho města, který se vysílal z Hradce Králové.

O Karlu Gottovi hovoří Marcela Holanová s velikou úctou: „Karel je absolutně pracovitý a neuvěřitelně gentlemanský, on je pro mě takový Oldřich Nový. Velmi miluje své publikum, lidi, a čerpá z nich energii. Je stále jedním z mých osudových Karlů.“

Ráno, zas je tu ráno…

„Mým velkým pěveckým vzorem byla vždy Eva Pilarová. Měla jsem, a stále mám, pocit, že je to nejlepší zpěvačka na světě. Vždy jsem chtěla zpívat jako Eva, mít stejnou barvu hlasu jako Eva, prostě být Pilarovou,“ přibližuje svá přání Holanová.

K jejím oblíbeným zpěvačkám však patří také Anna Rusticano a zde začala cesta k dalšímu velkému hitu Holanové. Píseň Strano si zamilovala natolik, že požádala svého tehdejšího manžela Karla Šípa, aby ji otextoval. Karel se uvolil, v karlínském studiu A Českého rozhlasu byla natočena a na světě byl další hit Marcely Holanové.

Zajímá vás jaký talent po mamince Marcele nebo po tatínkovi Karlovi zdědil syn Karel? Poslechněte si záznam pořadu.

Spustit audio