Zoo Chleby je jediné místo na světě, kde si můžete zblízka prohlédnout mláďata opice langur duk

25. květen 2020

Zoo Chleby nedaleko Nymburka ve Středočeském kraji začínala v roce 1997 jenom se vzácnými ptáky. Dnes je v ní k vidění víc než 120 druhů zvířat téměř ze všech kontinentů. Zahrada si získala velkou oblibu díky své přátelské a rodinné atmosféře a také možnosti blízkého kontaktu se zvířaty. A navíc je jediným místem na světě, kde se letos v zajetí narodila mláďata vzácné opice langur duk.

V chlebské zoo jsou zastoupeny všechny skupiny od nejpočetnějších savců a ptáků, přes plazy a obojživelníky až po ryby a bezobratlé. Nechybí ani velké sladkovodní či mořské akvárium. Některé druhy zvířat si mohou děti dokonce pohladit nebo nakrmit.

V roce 2014 tu otevřeli novou část s výběhem velbloudů dvouhrbých, daňků, terárii a prostorným dětským hřištěm s mnoha prolézačkami. Tato část je skutečným rájem pro děti. Na mnoha místech se mohou cítit jako v pohádce. Například pohádkou Mrazík a Babou Jagou bylo inspirováno medvědárium s velkým výběhem a dřevěným domkem v tradičním ruském stylu. Díky své koncepci získalo cenu Expozice roku 2019.

Medvědy v ní můžete zblízka sledovat například při koupeli v jezírku. O zábavu u nich rozhodně není nouze. Jedná se totiž o dva medvědy himalájské, kteří jsou ze všech druhů medvědů nejaktivnější. Ve výběhu, který je maximálně přizpůsobený jejich přirozenému prostředí, si celý den hrají a dovádějí.

Languři duk v Zoo Chleby

V zahradě si můžete prohlédnout také gibony, surikaty, lamy, pštrosy, orly mořské i stepní, velké želvy ostruhaté, bílé nutrie a řadu dalších zajímavých zvířat. Na návštěvníky tu čeká také Mendelovo ekocentrum s mnoha terárii a ještě letos by měl být v ZOO Chleby otevřený nový lví pavilon.

Skutečným úspěchem Zoo Chleby je ale chov opic langur duk. Tyto vzácné opice během války ve Vietnamu téměř vyhynuly. Kvůli náročnosti na autentickou stravu je jejich chov v zajetí velice komplikovaný. Pavilon langurů byl otevřen v roce 2016 a po několika letech péče o jednoho samečka a dvě samičky se Zoo Chleby může pochlubit novými mláďaty.

Tato zvířata jsou vzácnější než například pandy velké a v zoologických chovech se objevují jen velmi zřídka. V Zoo Chleby se od roku 2018 narodila již čtyři mláďata a je na ně krásný pohled. Díky barevnosti si jim říká „oblečená“ nebo též „pětibarvá opice“. Návštěvníci je mohou pozorovat z altánku, kde jsou pouštěny autentické nahrávky zvuků pralesa a k dispozici je i velký dalekohled.

Spustit audio