Znojmo rozdá letos méně peněz na sport. Úspory se nejvíce dotknou hokejistů

Znojemské sportovní kluby dostanou letos o 10 milionů korun méně na dotacích, než v loňském roce. Město kvůli úsporám způsobené koronakrizí seškrtalo příspěvky do sportu na téměř polovinu.

Nejvíce si pohorší hokejisté Orlů Znojmo, kteří místo 9 milionů korun dostanou pouze 4 miliony. Radnice tvrdí, že hokej je dlouhodobě nejvíce podporovaným sportem ve městě. Orlům snížilo vedení města dotaci také proto, že tým měl původně hrát druhou ligu, která je méně nákladná, než mezinárodní EBEL liga, kterou hrají týmy z Rakouska, Maďarska, Slovinska nebo Itálie.

„U hokejistů to skutečně dělá ten propad větší. Celou dobu jsme pracovali s myšlenkou, že budou hrát druhou ligu, řekli nám, že jdou zpátky EBEL do ligy. Navrhovali jsme nějaké konkrétní věci, ale zatím jsme se nedohodli,“ upřesňuje místostarosta pro oblast sportu a kultury Karel Podzimek z ODS.

Zbylí žadatelé získají zhruba o třetinu méně než loni. Nepoměrné snížení dotace se vedení klubu Orli Znojmo nelíbí. Situaci ale nechtělo blíže komentovat a s městem hodlá dál jednat.

autor: Petr Tichý
Spustit audio

Související