Znojmo chce zpátky areál bývalých jatek. Dosud na pozemcích nestojí nová továrna

Vedení Znojma chce zpátky areál bývalých jatek poblíž vlakového nádraží. Zastupitelé na mimořádném zasedání schválili odstoupení od kupní smlouvy. Pozemek o rozloze více než 6 000 metrů čtverečních prodalo město před sedmi lety. Znojemská firma na nich podle původní smlouvy měla postavit nový průmyslový závod a skladovací haly do roku 2019. To se však nestalo.

Podle vedení města nebyly naplněny podmínky smlouvy, proto od ní odstoupili. Za kupní cenu tři miliony a 150 tisíc korun město v roce 2014 prodalo pozemky firmě K-Produkt Holding, která tehdy přislíbila, že do roku 2019 postaví v areálu novou továrnu. Měla stát podél ulic Průmyslová a I. P. Pavlova. Majitel se zaručil, že tím vznikne minimálně 20 nových pracovních míst pro místní obyvatele. Doposud však nová továrna nestojí i přes prodloužení lhůt, o které firma v minulosti dvakrát žádala. Přesunut byl například termín zahájení stavby právě na rok 2019. Další odsouvání termínů ale město odmítlo a rozhodlo se od smlouvy definitivně odstoupit.

Dřívější odstup od smlouvy

Podle starosty Jakuba Malačky z ČSSD firma pozemky ručila u bank. Podle výpisu z katastru nemovitostí ze začátku roku 2020 na nich byla zástava ve výši několika desítek milionů korun. Vedení Znojma tvrdí, že v případě odstoupení od smlouvy, by mohly závazky přepadnout na město. Ty se však postupem času snižovaly až do letošního března, kdy pozemky aktuálně žádnými dluhy zatíženy nejsou. Proto z pohledu města nastala nejvhodnější situace pro odstoupení od smlouvy.

Reakce firmy

Jednatel firmy Jiří Kún o záměru města dosud nevěděl. Podle něj ale společnost zásadně nesouhlasí s tím, že by na straně Znojma existoval právní důvod pro odstoupení od smlouvy. Reaguje také na fakt, že v areálu starých jatek dělníci demolují a upravují terén, a tím už tedy došlo k zahájení stavby. Důvod pro odstoupení je tak podle něj protiprávní. Proti rozhodnutí zastupitelstva se firma hodlá bránit všemi zákonnými prostředky.

Co bude s pozemky dál?

Vedení města vrátí zmíněné zhruba tři miliony zpět firmě K-Produkt Holding, tedy tu sumu, za kterou v roce 2014 firma pozemky koupila. Zastupitelé už částku zařadili do rozpočtu. Podle starosty je ale možné, že firma krok města bude považovat za zmaření investice, protože do areálu peníze už dala. Zbourala například původní budovy, nechala si udělat projekt na továrnu a podobně.

Starosta Malačka ale nechtěl blíže komentovat jednotlivé právní kroky. Zároveň ještě město odešle dopis, ve kterém vyzývá firmu o součinnost při přepsání pozemků zpátky na město. Je tak otázkou, jak se situace kolem jatek bude dál vyvíjet.

autor: Petr Tichý
Spustit audio

Související