Znojemští zastupitelé po několika měsících schválili třímilionovou dotaci pro fotbalový klub 1. SC Znojmo

30. červenec 2019

Údajné manipulování s přípravnými zápasy zastavilo v únoru hlasování zastupitelů města o dotaci pro fotbalový klub 1. SC Znojmo. Vyjádření Fotbalové asociace ale obavy zastupitelů rozptýlilo.

Na mimořádném jednání to v pondělí 29. července schválili zastupitelé. Ti o udělení dotace měli rozhodovat už v únoru, kvůli podezření z údajné manipulace s výsledky přípravných zápasů, své hlasování odložili. Vysvětlení požadovali, jak po klubu, tak po Fotbalové asociaci.

Po podezření z možného manipulování čtyř přípravných zápasů, na které upozornila Mladá fronta DNES, znojemské zastupitelstvo odmítlo v únoru 2019 hlasovat o dotaci pro 1. SC Znojmo. Starosta města Jan Grois z ČSSD celou situaci okomentoval tak, že by měl klub celou situaci ohledně možného manipulovaní s výsledky nejdřív vysvětlit.

19 z celkem 27 přítomných zastupitelů odhlasovalo třímilionovou dotaci pro klub 1. SC Znojmo. Rozhodující pro ně byl dopis, který zaslala Fotbalová asociace České republiky. Ta uvedla, že v současné době je disciplinární řízení s klubem pozastaveno. Podle informací Etické komise FA ČR státní zastupitelství proti klubu žádné trestní řízení nevede. A není tedy důvod dotaci klubu neudělit.

Prezident klubu Jiří Tunka v pondělí několikrát před zastupiteli vystoupil. Zopakoval, že ani on, ani vedení klubu do výsledků zápasů nijak nezasahovalo. Po získání dotace pro klub byl spokojený. Komentoval to tak, že zvítězil zdravý rozum. Tunka totiž od zimy, kdy se upřela pozornost na znojemský fotbal kvůli sázkařské aféře, tvrdí, že je celá kauza smyšlená. Uvedl, že právě neudělení dotace přispělo mimo jiné k sestupu týmu do třetí ligy.

Další vývoj

Tunka zopakoval, že neexistují důkazy o tom, že by vedení klubu manipulovalo s výsledky zápasů. A věří, že k tomuto závěru dospěje i policie a případ uzavře nebo odloží. Ve středu jde Tunka ještě jednou k výslechu. Část peněz z dotace poputuje rovnou na účty hráčů. Klub totiž kvůli odchodu chorvatského sponzora a pozdržení dotace musel řešit finanční problémy.

autor: tip
Spustit audio