Znojemští senioři vypomáhají strážníkům s otevíráním hřbitovů a parků ve městě

7. červenec 2022 15:20

Znojemské parky, hřbitovy nebo průchody ulic městem nově otevírají a zavírají senioři. Vypomáhají tím městské policií, které dlouhodobě chybí strážníci. Spolupráce s lidmi v důchodovém věku se městu osvědčila už před skoro třemi lety, kdy začali pomáhat u přechodů poblíž škol.

„Otevřeme i dalším občanům města, kteří si tudy zkracují cestu. Projdete hradební pás a přijdete na náměstí Svobody.“ Stanislav Crlík přijel k zamčené bráně na kole. Po otevření míří s klíči na reflexní šňůrce k dalším železným vratům, které štěrkem vysypané zkratku podél hradeb uzavírají z druhé strany. Jen o pár minut později už prochází cestou jedna z místních obyvatelek.

„Nejsem na to sám. Je nás tady víc, i těch objektů je víc. Přihlásil jsem se, protože nás městská policie oslovila. Teď vypomáhám třetí rok. Na přechodech pro děti jsme od ledna 2020,“ přibližuje senior.

Čtěte také

Dosavadní spolupráci si ředitel Městské policie Petr hladký pochvaluje. „Díky projektu senioři u přechodu jsme si vyzkoušeli, že ti naši senioři jsou opravdu zodpovědní a že se na ně můžeme spolehnout. Je nedostatek strážníků a máme dlouhodobě podstav, momentálně osm lidí.“ A tak je k dispozici pouze 42 z 50 strážníků. Ti se proto díky seniorům můžou zaměřovat na jinou práci.

„V jedné lokalitě se odemykání odehrává v pět hodin ráno, což je opravdu hodně brzo. Je to průchod mezi Smetanovou ulicí a náměstí Armády. Uzamykání probíhá nejdříve kolem 20. hodiny a končí 22. hodinou,“ vysvětluje Hladký.

Podobné lokality se uzavírají hlavně kvůli bezpečnosti. Rádi si je podle strážníků vybírají vandalové, protože jsou odlehlé a někde chybí i kamery. Senioři se ráno a večer starají o celkem 11 míst. „Jedná se třeba o centrální hřbitov, hřbitov na ulici Brněnská, Jubilejní park, dopravní hřiště na ulici Hořejšího, hradební pás a areál městského pivovaru ve Znojmě,“ přibližuje mluvčí města Simona Chmelíková.

Senioři za odemykání i zamykání dostávají od města 120 korun na hodinu. Stejnou odměnu mají i za pomáhání dětem s přecházením u škol.

autor: Petr Tichý
Spustit audio

Související