Znojemský starosta Grois zůstává dál ve funkci. Opozice neuspěla se záměrem na jeho odvolání

Část zastupitelů města Znojma se v pondělí (7. prosince) večer pokusila odvolat z funkce starostu Jana Groise z ČSSD. Nelíbí se jim, jak vedl kampaň před druhým kolem senátních voleb letos v říjnu.

Zároveň podle zastupitelů z Pro Znojmo, Pirátů, KDU-ČSL a SPD není starosta důvěryhodný kvůli údajným machinacím s obecním majetkem. Bod se však nakonec nedostal ani na program jednání. Při hlasování se totiž zdrželi zastupitelé z hnutí ANO, kteří odvolání přitom také požadují.

Hnutí ANO Groise v říjnu kritizovalo a žádalo jeho odstoupení. Nakonec se zastupitelé při hlasování o zařazení bodu zdrželi. Podle místostarosty hnutí ANO Jana Blahy se situace v koalici po říjnové roztržce uklidnila. Zároveň zastupitelé klubu nechtěli ohrozit projednávání rozpočtu a dalších věcí na sklonku tohoto roku. Blaha ale několikrát na zasedání řekl, že hnutí ANO odchod starosty nadále požaduje a že se o něm na úrovni koalice ČSSD, hnutí ANO a ODS vyjednává.

Včerejší hlasování o zařazení bodu dopadlo tak, že pro bylo celkem 10 zastupitelů ze čtyř opozičních klubů. Zdrželo se přítomných šest zastupitelů z hnutí ANO a jeden z KSČM. Zastupitelé vládnoucí ČSSD a ODS byli proti stejně jako další jeden člen KSČM. Starosta Grois označil jednání hnutí ANO za faul, z postu starosty nerezignuje.

Opoziční zastupitelé spolu s hnutím ANO ale podepsali po senátních volbách společné prohlášení o odvolání starosty. Jak se na to dívají ostatní signatáři?

Podle Pavla Jajtnera z KDU-ČSL se znojemské hnutí ANO stalo nedůvěryhodným uskupením nejen pro opozici, ale také pro vládnoucí strany. Do včerejšího dne totiž žádný z podepsaných zastupitelů své stanovisko zpět oficiálně nevzal. Jajtner považuje hlasování za porušení společného prohlášení, které v říjnu opozice podepsala spolu s hnutím. Opozice podle něj posloužila jen jako nástroj pro upevnění pozice při vyjednávání v koalici.

Důvodem starostova odvolání měla být volební kampaň do druhého kola senátních voleb. V jednom ze svých příspěvků na Facebooku Grois na adresu svého soupeře uvedl: „Víte, že volbou Třetiny z TOP 09 souhlasíte s povinnými kvótami pro uprchlíky?“ To vyvolalo nevoli u některých zastupitelů. Hnutí ANO ve Znojmě tehdy také podpořilo Tomáše Třetinu, ačkoliv právě se starostou Groisem a ČSSD na znojemské radnici vládnou.

Hlasování o rozpočtu

Zastupitelé na zastupitelstvu schválili rozpočtové provizorium. Řádný rozpočet tak město Znojmo po zhruba 10 letech nemá. Naposledy k provizoriu přistopilo v roce 2009 a 2010 při celosvětové finanční krizi. Tím letošním důvodem jsou hospodářské dopady koronaviru a vládní daňové návrhy, které zatím nejsou schválené.

Město už nyní ví, že na daních přijde odhadem o 70 milionů korun. Otázkou nadále zůstává, zda parlament schválí zrušení super hrubé mzdy. Pokud ano, město přijde o další miliony korun z rozpočtu. Provizorium by ale nemělo podle vedení Znojma nijak narušit chod města, hromadné dopravy nebo úřadů. Finální rozpočet pro rok 2021 chtějí schválit zastupitelé v polovině února.

autor: Petr Tichý
Spustit audio

Související