Znojemská radnice si nechala zmapovat sklepení pod Louckým klášterem. Jak prostory využije?

11. červenec 2019

Město Znojmo po několika letech konečně ví, jak vypadá podzemí Louckého kláštera. Nechalo si vytvořit trojrozměrný počítačový model, který ukázal, co se pod památkou ukrývá.

Klášter získalo město v roce 2010. Dosud ale nevědělo, jaké chodby pod stavbou vedou. Teď vedení města získalo dostatek podkladů pro to, aby rozhodlo, jak s podzemím naloží.

Podzemní prostory pod Louckým klášterem ve Znojmě

„Do teď jsme žádnou obdobnou evidenci neměli. Nemohli jsme použít základní zeměměřické náčiní, protože tady nefunguje signál. Tady už jsme hodně hluboko – když se podíváte na mobilní telefon, tak se tady nikoho nedovoláte. Takže jsme tady museli využít technologii, která se standardně používá při monitoringu tunelů,“ vysvětluje místostarosta města Znojma Jakub Malečka.

Do míst, kde se nachází studna, se schází strmě dolů po zaprášené cestě. Na zemi leží kabely, cihly, kusy trubek. „Tady měli mniši vodu. Nevím, jestli ji pak využívala k něčemu i armáda,“ doplňuje Malačka.

Budoucí využití

„Hlavním problémem, který asi budeme řešit, budou bezpečnostní normy – na osvětlení, únikové východy, vstupy. Prostory by mohly posloužit třeba pro únikovou hru, která by byla tematicky spojená s Louckým klášterem z období jeho vzniku. Mohli bychom také ukázat, jak to tu asi využívali mniši, k čemu to pak měla armáda, takže těch variant je opravdu několik,“ uzavírá místostarosta Znojma.

autor: tip
Spustit audio

Související