Žně začaly o dva týdny dříve, úrodě to ale neprospívá

Na jižní Moravě začaly žně o čtrnáct dní dříve, než je běžně obvyklé. První kombajny vyjely v obci Bulhary na Břeclavsku.

Podle místních zemědělců je prozatím úroda podobná té loňské, kterou poznamenalo sucho. Jako první tady sklízí ozimý ječmen.

Podle prvních vážení dosahují výnosy něco málo přes čtyři tuny na hektar. Oproti běžnému období je to až o dvě tuny na hektar méně.

Letos je problémem nedostatek vody, v květnu v Bulharech prakticky nezapršelo. Právě množství vody v jarních měsících určuje, jak velké budou klasy obilí a tedy i jak bude velká úroda.

Nepomohly ani deště uplynulých týdnů, přišly totiž pozdě a minimálně úrodu ozimého ječmene nezachránily, protože klásky už zaschly a dál se neplní vodou.

Sucho poznamenalo už loňskou úrodu. Od pondělí mohou zemědělci žádat stát o dotace celkem za dvě miliardy korun. Podle Agrární komory jsou ale následky sucha daleko větší a loňské škody odhadují na osm miliard korun.

Navíc musí prokázat, jaké měli výnosy za uplynulých pět let. O dotaci může žádat pouze ten zemědělec, kterému produkce klesla nejméně o 30 procent. Stát se víc peněz žadatelům rozdělit nechystá. Pokud žádosti přesáhnout dvě miliardy, rozdělí se mezi všechny zemědělce poměrně.

autor: tip
Spustit audio

Související