Znáte příznaky cukrovky? Včasná diagnóza zachraňuje životy. 14.4. je Světový den monitoringu diabetu

14. duben 2021

Přes 800 000 nemocných v České republice, přes 370 miliónů ve světě a počty pacientů každoročně stoupají. Nenápadné onemocnění, na které ale každý rok jen u nás zemře přes 20 tisíc lidí. Nemoc, která podle prognóz odborníků, dřímá neodhalena u mnoha dalších osob. Cukrovka.

MUDr. Alena Šmahelová a Světový den monitoringu diabetu v naší radioporadně.

Čtěte také

Cukrovka nebolí, a proto se snadno podcení. Přitom ale prevence a důsledná léčba jsou v případě této nemoci paradoxně klíčové. Pokud totiž diabetes není včas a správně léčen, vede k vážným komplikacím, které mohou končit dokonce až předčasnou smrtí.

Hodnoty glykémie si může samotný pacient měřit v domácích podmínkách s pomocí tzv. glukometru, což je měřicí přístroj, který umožňuje měřit glykémii bez asistence lékaře kdykoli během dne.

Čtěte také

Jedním z prvních a nejčastějších příznaků diabetu je zvýšená hladina glykemie - tedy hladiny cukru v krvi. Hladinu cukru v krvi si můžete nechat změřit v lékařské ordinaci.

Pravidelné měření glykémie znamená pro pacienta jediný způsob, jak může získat obraz o hladinách glykémie před i po jídle, jak včas odhalit zvýšenou, nebo naopak sníženou glykémii a jak ověřit správnost svého nastaveného denního režimu. 

Tento pomalý zabiják zvyšuje riziko srdečního infarktu, mozkové příhody, poškození ledvin, očí a dolních končetin.

Prevence může předejít zdravotním komplikacím

Akutní pocit hladu, stav slabosti s třesem rukou a silným nutkáním požít co nejrychleji nějakou sladkost zažil jistě každý. Tento stav, při kterém klesne hladina krevního cukru v krvi, nazýváme hypoglykémií.

Čtěte také

Hladina cukru v krvi je řízena především funkcí slinivky břišní, která produkuje inzulín. Dle příjmu potravy si sama reguluje, kolik inzulínu je třeba vyprodukovat, aby byla zajištěna optimální hladina glykémie. Tato funkce je narušena především u lidí postižených diabetem.

Organismus člověka se příliš velkému úbytku cukru brání vylučováním hormonů, které mají opačné účinky než inzulin. S tím souvisejí první příznaky, které se objevují při nízké hladině cukru v krvi - bušení srdce, zblednutí, pocení, slabost, třes rukou, neklid a pocity úzkosti, zmatenost až bezvědomí.

MUDr. Alena Šmahelová v Českém rozhlase Hradec Králové

Pacient často náhle pocítí velký hlad. Ne vždy se však tyto příznaky musí projevit ve stejné síle.

Celou radioporadnu s doc. MUDr. Alenou Šmahelovou, Ph.D. si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Blanka Malá , baj
Spustit audio

Související