Zlínský spisovatel Antonín Bajaja slaví 80. narozeniny, poslechněte si jeho Tichou poštu

30. květen 2022

Rubrika Literární výročí magazínu Zelný rynk se tentokrát zaměřila na zlínského spisovatele Antonína Bajaju, který 30. května oslaví 80. narozeniny.

Spisovatel a publicista Antonín Bajaja se narodil 30. května 1942 v lékařské rodině ve Zlíně. Vystudoval Vysokou školu zemědělskou v Brně a jako zootechnik pracoval v letech 1965-1973 v Želechovicích nad Dřevnicí. Později byl zaměstnancem zemědělské laboratoře. V roce 1991 nastoupil jako redaktor do Československého rozhlasu, od roku 1992 působil v deníku Prostor, pak v časopise Týden a souběžně byl redaktorem Svobodné Evropy. Vedl také semináře tvůrčího psaní na olomoucké a zlínské univerzitě.

Literární jaro zahájili (zleva) spisovatel Josef Kejha, grafik Miroslav Huptych a držitel státní ceny za literaturu Antonín Bajaja

Je autorem řady románů a dalších próz. Debutoval v roce 1982 knihou Mluviti stříbro. Za román Duely z roku 1988 obdržel Bajaja výroční cenu nakladatelství Mladá fronta. Získal také ocenění v soutěži Evropský fejeton Brno 1993.

Bajajův román z roku 2003 Zvlčení – romaneto o vlcích, lidech a úkazech získal cenu Magnesia Litera a byl také přeložen do ruštiny, běloruštiny, bulharštiny, slovinštiny a maďarštiny. Román Na krásné modré Dřevnici z roku 2009 přinesl Antonínu Bajajovi Státní cenu za literaturu a vyšel také v anglickém a polském překladu.

Text Tichá pošta, který si z jeho tvorby můžete poslechnout, vyšel v roce 2008 v Pozitivních novinách. Pro rozhlas jej načetl Zdeněk Bureš v režii Radima Nejedlého.

Spustit audio