Zlínský Prior dostane zpět svou původní tvář. Podívejte se.

Obchodní dům Prior ve Zlíně dostane podobu z časů první republiky, kdy vznikl jako součást Baťova Zlína.

Obchodní dům Prior ve Zlíně se připravuje na vystěhování a uzavření. Přiblížila se rekonstrukce památkově chráněné budovy. Budova dostane aspoň zvnějšku historickou podobu. Takovou, jakou měla, když podle návrhu architekta Františka Lydie Gahury v roce 1932 vznikla. Svůj vzhled ztratila při opravách v 50. letech minulého století.

Do konce března doprodávají a vyklízejí prostory obchody z vrchních pater, do června budou fungovat jen ty v přízemí. Celý obchodní dům uzavřou majitelé v červenci. Tehdy chtějí začít s celkovou rekonstrukcí budovy.

Zvenčí by měl obchodní dům vypadat jako dřív. Původně měla dvě spodní patra velká okna, další čtyři patra měla okna běžná a horní úzká. Tato podoba se po rekonstrukci vrátí.

Vizualizace zlínského Prioru po rekonstrukci

S návratem k původní podobě souhlasili také památkáři a městští architekti. Autoři přestavby ale řešili jiný problém - parkování. Po přestavbě by měla nová místa vzniknout na střeše přístavby v zadní části a taky v podzemí budovy. Dělníci kompletně obmění fasádu, také tu vrátí do stavu z první republiky.

Budova ale oproti té době změní funkci, popisuje Radovan Pilich, předseda představenstva firmy Prior, které dům patří.

Vizualizace zlínského Prioru po rekonstrukci

„V přízemí a v prvním patře budou obchodní plochy a zbývající patra budou využita na kancelářské a hotelové plochy včetně wellness centra a zážitkové restaurace. Požadavky všech prodejců v dnešní době jsou, aby byli pokud možno v přízemí, maximálně první nebo druhé patro. Bohužel tento objekt má deset pater a i dispozičně není pro maloobchod nejvhodnější,“ vysvětluje Pilich.

Vizualizace zlínského Prioru po rekonstrukci

Rekonstrukce by pro kolemjdoucí neměla znamenat žádné omezení ani uzavírky silnic, což se ale může v průběhu prací změnit. Rušno už je kolem budovy teď, do konce března pokácejí pracovníci asi padesát stromů za budovou. Právě tam, kde vznikne přístavba s parkovištěm.

Podle majitelů má být hotovo za rok, ale připouštějí, že se práce mohou i protáhnout.

Spustit audio