Zlínská Kobra odhalila daňový únik se škodou 228 milionů korun

9. srpen 2016

Speciální policejní útvar Kobra ze Zlína odhalil podvody na daních se škodou 228 milionů korun. Šlo o takzvané kolotočové obchody, do kterých byli zapojeni jednatelé a zaměstnanci několika firem. Principem podvodu je, že podnikatelé zapojení do obchodního řetězce nezaplatí daň z přidané hodnoty u předem určené firmy z řetězce. Obviněným hrozí až deset let.

Hlavním koordinátorem podvodů byl podle policie šedesátiletý jednatel zlínské společnosti obchodující s hutním materiálem. Spolu s dalšími jednateli tří firem a účetní firmy podle policejní mluvčí Lenky Javorkové čtyři roky nepřiznávali za jednotlivá zdaňovací období DPH.

Zlínský jednatel pořizoval zboží od dodavatelů ze Slovenska, ale v daňových přiznáních údajně nepravdivě uváděl, že zboží pořídil od dodavatelů v České republice.

„Aby se vyhnul povinnosti přiznat jménem společnosti daň z přidané hodnoty z pořízení zboží ze Slovenska, nechal zboží fakturačně dodávat na tři jiné české firmy z Prahy a Jihlavy, od kterých tyto dodávky nechal deklarovat na svoji společnost buď přímo, nebo přes řetězec více firem. S jednateli společností vytvořili v úmyslu zkrátit daň z obchodních společností obchodní řetězce, přes které nepravdivě deklarovali dodávky zboží na zlínskou společnost šedesátiletého jednatele,“ uvedla Javorková.


Skupina pro boj proti velkým daňovým únikům, takzvaná Kobra, funguje od půlky roku 2014. Tvoří ji policisté, celníci a specialisté finanční správy, kteří dříve pracovali samostatně a nyní si mohou vyměňovat informace.

Jednatelé společností po dohodě s hlavním koordinátorem fakturovali dodávky vždy na první článek řetězce. Vlastní daňovou povinnost pak podle policie kompenzovali fiktivními nákupy zboží v Česku deklarovanými na tyto společnosti.

„Dle sjednané dohody pak vždy snížili na prvním článku řetězce prodejní cenu pod cenu nákupní, čímž vytvořili pro poslední článek řetězce - zlínskou společnost - konkurenční výhodu, díky které mohla tato společnost prodávat zboží svým odběratelům za nižní cenu, než za kterou ve skutečnosti zboží od slovenských dodavatelů pořídila,“ dodala mluvčí.

Policie se o zlínskou firmu začala zajímat právě kvůli jejím bezkonkurenčně nízkým cenám. Do řetězců bylo zapojeno více než deset českých a slovenských společností. Vyšetřování pokračuje, výše škody ani počet obviněných není podle Javorkové konečný.

Policie zatím stíhá pro krácení daní dva šedesátileté muže, dvě ženy ve věku 34 a 41 let a firmu hlavního koordinátora. Obviněným hrozí až deset let, firmě až zrušení.

zdroj: ČTK
Spustit audio