Zlín slaví 700. výročí založení a Český rozhlas Zlín slaví s ním

23. červen 2022

Festivalem nazvaným ZLÍN ŽIJE vrcholí 24. – 26. června 2022 oslavy 700 let krajského města.

24. - 26. června proběhne ve Zlíně třídenní festival Zlín žije, který je vrcholem letošních oslav 700. výročí založení města. Velkolepá akce nabídne přes 500 účinkujících.

Během víkendu můžete navštívit čtyři multižánrové scény, vidět pouliční umění a užít si zážitkový program. Největší scéna vyroste na náměstí Práce, kde program nabídne například i provazochodce, pyroefekty nebo atraktivní vystoupení wall dancerů.

Zlínská filharmonie uvede open air ve světové premiéře dílo zlínského rodáka Tomáše Illeho. Hlavní stage uvítá velké zlínské orchestry, ale také rodáka Felixe Slováčka, Melody makers či kapelu Tata Bojs s vizuálními projekcemi bubeníka a výtvarníka MIlana Caise.

Park Komenského ožije díky padesáti kreativním stanovištím. V areálu hospůdky Pod Lipama se vystřídají především místní bigbeatové formace a zámek i okolní park pak nabídne úchvatný světelný happening a půlnoční cirkus, který zakončí karnevalový průvod. 

Podrobný program festivalu najdete ZDE.  

Z nohy na nohu

Součástí oslav je unikátní projekt s názvem Z nohy na nohu. Lidé si mohou objednat a půjčit originální pár bot, který bude v červnu ve dne v noci bez zastavení chodit 700 hodin po Zlíně a tím vytvoří nejdelší stopu na světě. Cesta těchto bot bude živě přenášena a zaznamenána na stránkách https://znohynanohu.cz/.

Na nohách různých lidí tak navštíví místa a ulice a současně se od května do července objeví na významných akcích vztahujících se k výročí města Zlína. Vznikne tak unikátní průvodce po místech a lidech, jež dělají Zlín Zlínem.

Vyhrajte nové digitální rádio

700 let Zlína chceme oslavit spolu s vámi. Poslouchejte už tuto sobotu a neděli (25. a 26. 6.) po 14. hodině Český rozhlas Zlín, odpovězte správně na otázku z našeho rozhlasového seriálu, a šťastný výherce může dál poslouchat naši stanici na novém digitálním rádiu.

Čtěte také

Během oslav v ulicích Zlína se budete moci setkat také s našimi moderátory Markétou Janíkovou a Pavlem Vackem. V sobotu na náměstí Práce budou oba uvádět program na hlavním pódiu.

Připravili jsme pro vás také seriál plný zajímavostí. V reportážích nabízíme pohled do minulosti, současnosti i budoucnosti Zlína. A to ať už jeho jednotlivých domů, objektů nebo čtvrtí, nebo oborů, kterými se Zlín proslavil. Všechny reportáže najdete ZDE.

Zlín slaví a my s ním, už tento víkend! 

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.