Zlín měl Filmové žně. Mandlová jela na kole rychleji než vlak a Štěpničková se schovala před fanoušky v budce

4. září 2020 12:31

Diváci mohli na Filmových žních ve Zlíně v roce 1940 poprvé vidět snímky jako například Roztomilý člověk, Noční motýl nebo Advokát chudých. Dva ročníky festivalu Němci povolili, třetí už zakázali.

Než ale vznikl dnešní filmový festival ve Zlíně, předcházela mu jiná prestižní akce, kterou navštívily prvorepublikové herecké hvězdy - Filmové žně. Od toho prvního ročníku v roce 1940 letos uplynulo 80 let.

„Diváci mohli na Filmových žních poprvé vidět snímky jako například Roztomilý člověk, Noční motýl nebo Advokát chudých,“ řekla mluvčí Zlínfestu Kateřina Martykánová.

Lidé na ulici tehdy lidé mohli potkat Adinu Mandlovou, Oldřicha Nového nebo Jaroslava Marvana. Právě Jaroslav Marvan se v archivním zvuku podivoval všudypřítomnosti lovců podpisů.

„Ti byli velmi urputní, protože to bylo pro místní velká událost, když tady přijely takové hvězdy. Stíhali je na každém kroku. A když šli po ulici, tak se za nimi hnal houf fanoušků. Traduje se, že se před nimi herečka Jiřina Štěpničková schovala v telefonní budce,“ doplnila Martykánová.

Na dalším zvukovém záznamu se zase Oldřich Nový pozastavuje nad krásně pulsující energií Zlína s tím, že na něj město udělalo ohromný dojem. I přijetí bylo podle jeho slov nadmíru velkolepé.

„Prvorepublikové hvězdy přicestovaly do Zlína po železnici. Na nádraží ve Zlíně je vítali představitelé festivalu. O něco dříve tehdy přijely dvě herečky Adina Mandlová a Nataša Golová a to na kole. A už od Otrokovic se předháněli s vlakem, kdo přijede do cíle jako první. Herečky to zvládly rychleji, tak potom uvítaly své kolegy na nádraží,“ řekla Martykánová.

Němce masovost zlínského festivalu zaskočila. První ročník nechali bez povšimnutí, druhý už doprovázela početná německá delegace, třetí ročník zakázali.

Herecké hvězdy na Filmových žních ve Zlíně

Pokud vás zajímá téma starého "Baťova" Zlína, všechny naše články na toto téma najdete ZDE.

autor: Andrea Kratinová
Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.