„Život po šedesátce teprve začíná,“ tvrdí nejen Jane Fondová, ale i ředitelky v místních domovech seniorů. Rozhodně se prý s klienty nenudí

4. listopad 2020

Zákaz návštěv v pobytových zařízeních pro seniory platí už více než měsíc. Klienti se tu baví u filmů I her. V Kroměříži spustili akci, kdy je možno si s klienty domovů dopisovat.

Někteří klienti z domovů seniorů se už více než měsíc neviděli se svými blízkými. Platí tam totiž zákaz návštěv, aby se nešířila nákaza koronavirem. Jak tráví tamní klienti volný čas? Náš reportér navštívil Domov seniorů ve Zlíně-Malenovicích a ve Vsetíně a ptal se tamních ředitelek.

„Jsme tu jak jedna velká rodina. Koukáme hlavně na staré filmy, ale i na Mamma Mia! a chlapi mají ve čtvrtek válečné filmy. Pearl Harber už jsem viděla asi po sté, takže to už se nedívám,“ říká s úsměvem ředitelka Domova seniorů Zlín - Malenovice Miroslava Kalivodová.

Z jejích dalších odpovědí čiší optimismus, humor a nadhled. Seznam aktivit, kterým se klienti domovů seniorů věnují, doplnila i Marta Vodáková z Diakonie Vsetín.

V Kroměříži se snaží spojit seniory s okolím pomocí dopisů

Ředitelka Sociálních služeb města Kroměříže Dagmar Klučková zase prozradila, že pro seniory připravili projekt s názvem P.S. neboli Papírové souznění. Lidé si můžou s klienty dopisovat, poslat jim třeba fotku nebo obrázek.

“Klienti budou rádi. Opravdu je pro ně cenné cokoli zvenku a mohou třeba vzniknout i nová přátelství,” doplňuje Klučková.

Pokud byste i vy chtěli někoho potěšit a poslat dopis, můžete ho naskenovaný poslat na e-mailovou adresu organizace Sociální služby města Kroměříže dopis@sskm.cz, kde ho vytisknou a rádi mu najdou správného adresáta. Papírový dopis můžete hodit do schránky na adrese Riegrovo náměstí 159, Kroměříž, případně do schránky u kteréhokoliv z místních Domovů.

Informace o kroměřížském projektu najdete ZDE.

Určitě budou za podobné aktivity rádi i v jiných domovech seniorů. Adresy najdete na webových stránkách jednotlivých domovů.

autoři: Veronika Žeravová , Lukáš Veselý , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související