ŽIVĚ Z ODTAJNĚNÉHO MÍSTA: Cesta okolo Česka zamířila na Úštěcký historický jarmark

21. srpen 2022

Dalším přímým přenosem jsme vás zavedli do Úštěku, které které leží na rozhraní Chráněných krajinných oblastí České středohoří a Kokořínsko.

Město je od roku 1980 městskou památkovou rezervací, mimo jiné zde najdete Pikartskou věž a takzvané Ptačí domky. Na severu sousedí s rybníkem Chmelař. Přesně to byly indicie, které jsme vám každý všední den v letním projektu Cesta okolo Česka ve vysílání v 9:45 napovídali. V sobotu jsme byli v Úštěku, na Úštěckém historickém jarmarku.

Pavel Kudrna si pozval k mikrofonu hlavního organizátora Libora Uhlíka, Petru Kasperkovou, která mluvila o Pikartské věži a Ptačích domkách a dalších poutních místech, Kateřinu Diasníkovou a Antonína Týře, který poutal na Vodní svět. Poslechněte si v rozhovoru.

autoři: Pavel Kudrna , djo
Spustit audio

O soutěži

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.