Živě od vás: 130. výročí svého založení oslaví Sklářské muzeum Nový Bor Muzejní nocí

Třináctá novoborská Muzejní noc se bude konat 27. května 2023 a bude i oslavou 130. výročí založení tamního Sklářského muzea. V čem je toto muzeum unikátní, se vydala zjistit kolegyně Iveta Kalátová.

„Město Nový Bor je nazýváno městem skla, a ač se sklářský průmysl potýká s nejrůznějšími problémy, je opravdu městem skla i dnes. Na Novoborsku působí víc než 100 sklářských firem, od nejmenších ateliérů po velké firmy. Historie sklářství sahá až do vrcholného středověku, odkud pocházejí první archeologické nálezy ve zdejších Lužických horách.

Po nějaké době, když se lesy vytěžily, výroba skla se přeorientovala na takzvané zušlechťování skla. Takže se skláři začali věnovat broušení, rytí a malování a sklárny zde začaly znovu vznikat až na konci 19. století,“ popisuje historii sklářské oblasti ředitelka Sklářského muzea v Novém Boru Petra Ajšmanová.

Sklářské muzeum vzniklo před 130 lety a je tak jedním z nejstarších sklářských oborových muzeí na světě. A významné výročí oslaví v sobotu 27. května Muzejní nocí.

Kde a jak muzeum získalo šaty módní návrhářky Blanky Matragi? Jak významným byl pro Novoborsko Fridrich Egermann? O co se sklářská muzea v Novém Boru a v Kamenickém Šenově hádají? A jaký je plán oslav významného výročí založení muzea? Poslechněte si záznam rozhovoru.

Spustit audio

Související