Získání zbrojního průkazu, různé skupiny zbraní

19. září 2005
Vaše téma

Zbraně jste si dnes určili za své téma a v tomto dílu se budeme zabývat získáním zbrojních průkazů. Je o ně docela veliký zájem, protože se jich ročně vydá hned několik stovek a ke konci minulého roku už mělo více jak 308 tisíc občanů české republiky zbrojní průkaz. Jak je tedy možné získat zbrojní průkaz?

Nejdříve by měl člověk dojít podle svého místa bydliště na příslušné policejní ředitelství, kde dostane formulář ve kterém zažádá o vydání zbrojního průkazu. Takový žadatel by měl být bezúhonný, zdravý a musí obstát u zkoušek pro získání zbrojního průkazu. Zdravotní stav žadatele potom prověřuje obvodní lékař. Ovšem zbrojní pas nezískávají lidé na věčnost, ale jsou pravidelně přezkušováni. Takže pokud se třeba člověku zhorší zdravotní stav a to nejen fyzicky, ale i duševně, tak může počítat s odejmutím oprávnění.

Když tedy člověk získá zbrojní pas, může si koupit jakoukoliv zbraň?

Také na to myslí zákon, ale pravidla jsou trochu komplikovanější. Existují čtyři skupiny střelných zbraní a na každou se vztahují jiná kritéria.

Bačkovská: Zbraně zakázané, zbraně podléhající povolení, zbraně podléhající ohlášení a takzvané ostatní zbraně. Zakázané zbraně je zakázáno držet, je možné na ně získat výjimku, třeba pro sběratelské účely, ale jinak není žádoucí, kvůli jejich velké nebezpečnosti, aby byly mezi lidmi. Největší skupinu tvoří zbraně kategorie B, to jsou ty, které podléhají povolení, dá se říci, že se jedná o běžné revolvery a pistole. Pokud jste držitelem zbrojního průkazu, musíte ještě požádat o povolení, pokud je vám vydáno, můžete si koupit příslušnou zbraň. Velkou skupinu také tvoří zbraně kategorie C, tedy zbraně na ohlášení, jsou jimi lovecké zbraně, brokovnice, kulovnice. Máte-li zbrojní průkaz pro tuto skupinu, můžete si takovou zbraň koupit.

Říká magistra Milena Bačkovská z odboru bezpečnostní politiky Ministerstva vnitra.

autor: Jiří Kokmotos
Spustit audio

Více z pořadu