Zimní saláty ze zelí, kořenů a slaných ryb

Možná si řeknete, že teď v zimě bude vhodnější spíše nějaké zahřívací téma, například polévky. Ale toto Kuchařské čarování přináší tipy na vyloženě zahřívací saláty. Kuchařské čarování přinese také recept na uzenářský zelný salát podle Petra Stupky.

„Když jsem procházel literaturu ze starých dob, tak mi došlo, že třeba takové kysané zelí jedli naši praprapředkové touto dobou úplně pravidelně,“ říká Petr Stupka v úvodu Kuchařského čarování. „K tomu si přidávali cibuli, křen a česnek a tím se léčili. Toto je zachránilo před všelikými neduhy v tomto nehostinném čase.“

Univerzálním zimním dresingem pro toto období může být klidně nakrájená cibulka, nasypaná do oleje, vše se přisolí a opakovaně promíchávaná vždy s přestávkou několika minut. Cibule pak změkne, ztratí svoji štiplavou agresivitu a když tuto směs budete míchat třeba i deset, patnáct minut, bude připomínat i majonézu. Tento dresing pak můžete dát do jakéhokoliv salátu, nebude v něm tvrdá a nebude v něm při jídle vyčnívat a vadit. Třeba jej můžete využít do Uzenářského salátu.

Celé Kuchařské čarování si poslechněte online, nebo si je stáhněte k pozdějšímu poslechu. Uslyšíte třeba i tento recept:

Uzenářský salát

Ingredience
  • Klobáska dle chuti 300 g,
  • zelí kysané, 500 g,
  • cibule 60 g,
  • křen 30 g,
  • olej 40 ml,
  • cukr,
  • ocet,
  • pepř dle chuti 300 g.

Jemně nakrájenou cibuli osolte a spolu s olejem ji několik minut šlehejte nebo promíchávejte až pustí šťávu. Potom k ní přilijte šťávu z kysaného zelí a vše přichuťte cukrem, octem, případně i solí a důkladně prošlehejte.

Tímto dresinkem pak ochuťte překrájené zelí, přidejte do něho čerstvě nastrouhaný křen a rozpečené klobásky. Samozřejmě, že můžete použít i jiné druhy uzenin nebo je i libovolně kombinovat a doplňovat. Vedle kysaného zelí lze využít i zelí sterilované a také kombinovat bílé a červené zelí.

Rád do tohoto salátu přimíchám i spařenou pohanku nebo vařené kroupové perličky.

autor: Petr Stupka
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.