Zima ze starých časů. Lyžaři jezdí na přírodním sněhu, sjezdaři i běžkaři mají výborné podmínky

Ve většině zimních středisek ve Zlínském kraji panují velmi dobré podmínky pro lyžování.

Na svazích leží desítky centimetrů sněhu. Vlekaři již v uplynulých týdnech vyrobili technický, v poslední době na horách napadl i dostatek přírodního sněhu. Zájemcům jsou k dispozici také některé běžecké stopy, zjistila dnes ČTK.

Všechny sjezdovky a vleky si mohou lidé vyzkoušet ve středisku Rališka v Horní Bečvě na Vsetínsku. "Podmínky jsou vynikající, sněhu je dostatek, tak, jak to bývalo kdysi v našem mládí a naposledy možná v sezoně 2005/2006. Jezdí se v podstatě na přírodním sněhu, kterého napadl více než metr," řekl dnes ČTK zástupce areálu Josef Vaníček. Ve všední dny podle něj tvoří podstatnou část návštěvnosti lyžařské kurzy, oblíbené je i večerní lyžování. O víkendech bývají svahy plné.

Stezka Valaška na Pustevnách se otevře příští týden. Starostové se bojí davů lidí s auty

Stezka Valašska na Pustevnách se otevírá

Součástí stezky je zřejmě nejdelší skleněná vyhlídková plošina v Evropě nebo 150 metrů dlouhý zavěšený "himálajský" chodník.

Výborné podmínky jsou ve Ski areálu Razula ve Velkých Karlovicích na Vsetínsku. V sobotu se na sjezdovce Horal uskuteční dětský lyžařský závod, u sjezdovky Razula bude přichystána ochutnávka zabijačkových specialit. V provozu jsou také běžkařské stopy v údolí.

"Na sjezdovkách leží 80 centimetrů přírodního i technického sněhu, který je zvláště v ranních hodinách díky mrazivému počasí pevný a nabízí opravdu příjemné lyžování. Přestože hlavní zimní sezona odstartuje až v únoru s jarními prázdninami, návštěvnost je už nyní výborná," uvedl vedoucí areálu Martin Pařízek. V neděli však podle něj zůstane sjezdovka Razula kvůli soukromé akci uzavřena pro veřejnost.

Až 140 centimetrů sněhu leží místy na svazích v areálu Troják v Hostýnských vrších na Kroměřížsku. "Podmínky jsou suprové, bombastické, je krásná zima, i když sníh trošku změkl. V provozu máme tři vleky a 750 metrů sjezdovek," řekl ČTK provozovatel střediska Jakub Juračka.

Kvalitní podmínky nabízejí ve Zlínském kraji i další zimní areály, především na Vsetínsku. Lidé si mohou zalyžovat například ve střediscích Kohútka v Novém Hrozenkově, U Sachovy studánky v Horní Bečvě, v Karolince, na Soláni nebo ve Ski areálu Synot Kyčerka ve Velkých Karlovicích. Otevřeno však už mají i areály v nižších polohách, například v Rusavě na Kroměřížsku nebo ve Stupavě a Osvětimanech na Uherskohradišťsku.

Desítky kilometrů sjízdných tratí pro běžkaře si mohou lidé užít na Pustevnách v Beskydech, kam se nyní díky neupravovaným svahům sjíždějí i příznivci freerideového lyžování. Upravené běžecké tratě pro bruslení i klasiku v délce 2,3 kilometru čekají na lyžaře v golfovém areálu v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku. Kromě toho město nechává upravovat i běžecké okruhy na kopci Láň a na cyklostezce Bečva.

zdroj: ČTK

Související