Žijeme tu s vámi už 95 let. Rozhlasová výstava představuje unikáty i zvukovou sprchu

10. září 2019

Hlasy Oldřicha Nového, Karla Absolona či Jiřího Mahena padající ze speciální zvukové sprchy – ale také rozhlasový přijímač, který před 90 lety vyrobili pracovníci brněnského letiště pro svého ředitele.

To vše – a ještě mnohem víc – představuje v těchto dnech brněnský rozhlas, který slaví 95 let od zahájení pravidelného vysílání. Výstava v Galerii Celnice v areálu vily Löw Beer v Brně připomene začátky rozhlasového vysílání, osobnosti, které prošly vysíláním i jeho současnost. „Není samozřejmě možné shrnout 95 let historie do jedné výstavy. Ta bude proto spíše takovou malou ochutnávkou skutečně mimořádné historie brněnského rozhlasu,“ zve k návštěvě ředitelka Českého rozhlasu Brno Hana Ondryášová.

Poprvé po letech na výstavě zazní třeba písnička J. Severina ze strážnického festivalu v roce 1948, při níž tehdy zněli živí ptáci. Nebo legendární živá nahrávka z operace lidského srdce v Brně v polovině 50. let. „Nezdá se to, ale rozhlas je současně klenotnicí fotografických záběrů. I z nich jsme některé vybrali,“ dodává hlavní autor výstavy Miloš Šenkýř.

Výstava je přístupná do 13. října vždy od úterý do neděle od 10 do 18 hodin. Vstup na výstavu je volný. Komentované prohlídky se uskuteční poslední den výstavy, tedy v neděli 13. října (ve 12 a 13 hodin). Provádět bude autor výstavy Miloš Šenkýř a počet účastníků je omezený. Místo na nich si můžete do pátečního odpoledne rezervovat na naší produkci, telefon 726 46 5151.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.