Židlochovice připravují stavbu nové polikliniky. Lékařům chtějí nabídnout moderní zázemí

11. červenec 2022 15:00

Stavbu nové polikliniky chystají Židlochovice na Brněnsku. Vedení města ji chce zřídit mimo náměstí Míru. Tam teď lékaři sídlí v budově bývalého soudu, která je v soukromých rukou.

Nová poliklinika má stát na pozemku bývalého letního kina u židlochovického gymnázia. Středisko bude stavět a provozovat nová firma, kterou město pro tyto účely založí. Podle odhadů zastupitelů by nová poliklinika mohla být hotová do dvou až tří let.

Nezávislý starosta Jan Vitula odhaduje náklady na asi 200 milionů korun, dům by podle něj měl být moderní jak vybavením, tak architekturou. Náklady nebo úvěry by město mělo postupně zaplatit z vybraného nájmu od lékařů. Do nového domu by se měli přesunout téměř všichni, kteří v Židlochovicích a současném zdravotním středisku v soukromém vlastnictví působí.

Nové zdravotní středisko staví taky Velké Bílovice

Středisko by mělo být na přelomu léta a podzimu otevřené a funkční. Přestěhují se tam obvodní lékaři, pediatr, gynekologie, nově tam bude i optika a tři zubaři, kteří v Bílovicích chyběli.

Co bude se současnou budovou, kde lékaři sídlí, říká nezávislá starostka Lenka Grofová: „Tam už připravujeme projektovou dokumentaci a celé středisko by mělo sloužit našich seniorům – plánujeme tam denní stacionář, byty s pečovatelskou službou, všechno je ještě v řešení.“

Za nové středisko Velké Bílovice zaplatí asi 50 milionů korun.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související