Ženské, archetypální a krásné, představuje Tomáš Kočko album s názvem Ona

21. březen 2022

Tomáš Kočko & ORCHESTR vydali nové album s názvem Ona. Jakým zpěvačkám na něm dal prostor?

„Písničky z alba už hrajeme na koncertech. Většinou to bývá tak, že křest všemu přechází a teprve potom ty písničky znějí, my jsme to pojali naopak,“ říká zpěvák. „Postřižiny jsou takový staroslovanský zvyk, kdy jedinec už žije v komunitě a pak je do ní přijat – něco jako vítání občánků,“ popisuje zrod nového alba Kočko.

„Kdo je zvyklý na album, kde zpívá Tomáš Kočko, tak tohle to není – zpívám tam jen jednu písničku, jinak samé ženy.“ Dle jeho slov je album ženské, archetypální a krásné. „Deska si sama řekla, že já půjdu do pozadí a v popředí budou ženy – o nich to je a jsou to jejich příběhy.“ Hostující zpěvačkami tak byly například Lucia Šoralová nebo Alena Antalová.

Básník Ladislav Nezdařil, rodák z Rožnova pod Radhoštěm, by letos oslavil sto let, stejně jako Jack Kerouac nebo Jan Skácel. „Každý rok děláme ve Staré Pekárně ‚nezdařilovský koncert‘ – koncert složený ze zhudebněné poezie pana Nezdařila. On byl výjimečný v tom, že psal verše v rožnovské valaštině, těm veršům to dává jiný rozměr a je v nich ukryta muzika.“

Jaké symboly nese na přebalu nové album? Jak se Tomáš Kočko vyrovnával s koncertní pandemickou pauzou? A kdo půjde v dubnu albu Ona za kmotra? Poslechněte si v rozhovoru Jarky Vykoupilové a nechte se zároveň pozvat na koncerty kapely.

autoři: Jarka Vykoupilová , lop
Spustit audio

Související