Žena je na plese ozdobou, muž galantním doprovodem

Žena se má postarat o to, aby byla krásná, a muž by se měl postarat o ni – to je pravidlo, které se nezměnilo ani v běhu několika století. Jak mají muži na plese vystupovat, aby nic nepokazili, naopak oslnili, aby byli galantní a poskytli svému dámskému doprovodu co největší komfort? Přečtěte si, co radí Milan Knotek, který vyučoval společenské chování na ústecké Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně.

Muž se stará o to, aby dáma měla komfort, takže vlastně o všechno. Musí hlídat hodiny, aby s partnerkou vstoupili do sálu včas ještě před předtančením. Když přijde s ženou ke stolu, postará se o seznámení všech účastníků – pozdraví a představí sebe i svůj protějšek. Ženě odsune židli, usadí ji a první tanec věnuje jenom jí, to je pravidlo.

Začít ale můžete už cestou na ples. Při cestě k autu nabídne muž ženě rámě a otevře jí dveře, a to i při vystupování. V žádném případě jí ale nenese kabelku, to je pro ženu přímo intimní předmět. Výjimkou bude zřejmě jen situace, kdy se žena ve foyeru převléká ze zimních bot do lodiček a muž jí psaníčko na chvíli podrží. Je jedno, jestli řídí auto partner ženy, nebo taxikář, za každé situace partner zajistí, aby žena seděla na místě vzadu za spolujezdcem. V tomto případě nebude totiž vystupovat do silnice, ale přímo na chodník.

Také záležitosti spojení s odkládáním oděvů v šatně by měl obstarat muž. Je na něm, aby vystál případnou frontu před šatnou, a dáma si může zatím třeba odskočit na toaletu upravit se.

Jak má být muž na ples správně oblečen?

Vynechejme smoking, protože na drtivé většině plesů není vyžadován. Muži chodí na plesy hlavně v obleku, a to v tmavém obleku, ať už je černý, tmavě modrý nebo tmavě šedý. Co se týče košile, jedinou správnou volbou je bílá barva a chceme-li vypadat výborně, sáhneme do šatníku pro košili s manžetovými knoflíčky. Většina mužů si uváže kravatu, vítaná je vázanka se střídmými barvami a vzory, nic veselého, nebo motýlek. Pokud bude černý, je všechno správně.

podnikatel, manažer, byznysmen, společenské oblečení, dress code, oblek, kravata (ilustrační foto)

Když muž doplní svůj outfit kapesníčkem v klopě saka, jeho barva by měla ladit s kravatou nebo motýlkem. Mladí muži se mylně domnívají, že kapesníček je záležitostí starších ročníků, ale není to pravda, i žák střední školy takto bude vypadat jako elegán.

Své oblečení se snažte sladit s toaletou ženy, kterou doprovázíte

Etiketa to přímo vyžaduje. To ovšem neznamená, že když bude mít muž na sobě černý oblek, žena musí přijít v černém. Spíše bychom se měli podívat na různé doplňky, aby k sobě „pasovaly“. „Jednou jsem viděl muže v tmavomodrém obleku s fialovou kravatou a světle modrým kapesníčkem v klopě, žena měla zelenkavé šaty a oba vypadali jako z jiné planety,“ uvádí pro příklad Milan Knotek.

Co se týče obuvi, lakýrky jdou spíše ke smokingu, ale není velkou chybou, když si je vezmeme na ples k tmavému obleku. Chybou by bylo, kdybychom je obuli k obleku na obchodní jednání. Boty na ples nemusí být lesklé, ale měly by být společenské, elegantní, z kvalitní kůže, prostě nejlepší boty, které doma máme. A k nim výhradně černé a dlouhé ponožky, aby nebyla vidět nahá kůže poté, co si muž u stolu přehodí nohu přes nohu.

V tanečním sále se chovejte galantně a noblesně

Začíná to vhodným oblečením, pokračuje to zvolením kvalitního parfému a třeba i jídla, které před tím nebo v průběhu plesu konzumujeme – partnerce asi nebude příjemné, když z nás bude cítit odér aromatického jídla, např. s česnekem.

Když usazujeme ženu u stolu, sedí žena vždy po pravé ruce muže. Když přichází ke stolu, muži vstávají a odsunou jí židli. Nesmírně důležitá je konverzace u stolu i u tance – rozhodně se vyhýbáme intimním nebo vážným společenským nebo politickým tématům. Nebavíme se ani o nemocech a jiných nepříjemných věcech. Vítaná jsou naopak témata odlehčená, vítězí kultivovaný humor a nadsázka. Muž by neměl při tanci s partnerkou trapně mlčet.

Žena je na plese ozdobou muže (ilustrační foto)

Pánové určitě nedopustí, aby ženy u baru stály dlouhou frontu. Na plese pijeme střídmě, z plesu bychom měli odcházet stejně noblesně a ve formě, jako jsme na něj přišli, o dámách to platí dvojnásob. Muži ženám dolévají skleničku nejen alkoholických, ale i nealkoholických nápojů.

Pravidla společenského chování hovoří i o dotýkání se ženy při tanci. Ruka muže nesmí být níž, než těsně pod levou lopatkou zad. U manželů je možné tolerovat odvážnější držení, ale je třeba mít na paměti, že nás pozorují i jiné páry.

Při tanci občas dojde ke kolizi s jiným tančícím párem. Jak se zachovat? Společenské normy nařizují mužům, aby vyslovili omluvu. Ženy se neomlouvají.

Jak se představit u stolu

Muž představí sebe a svou partnerku a totéž by měl udělat muž nebo muži z dalších párů u stolu. Jako první ale podává ruku nejvýznamnější osoba u stolu, a tou je obvykle nejstarší žena. Ruku podá nejprve ženě. Když to zkrátím, pak si potřesou rukou muži a ženy navzájem a až nakonec muži mezi sebou.

Pokud jsme na plese s dlouholetými přáteli, můžeme si toto všechno samozřejmě odpustit, ale i přesto bychom neměli zapomínat na další pravidla, jako je např. doprovod ženy po tanci zpět ke stolu, její usazení a poděkování za tanec. I svého kamaráda bychom se měli u stolu zdvořile zeptat, zda si můžeme zatančit s jeho partnerkou. I svou blízkou kamarádku žádáme o tanec slovy: „Smím prosit?“. Své partnerce se muž věnuje na plese nejvíce, nesmí ji zanedbávat, např. nechat ji dlouho sedět.

Kdo platí na plese útratu, také muž?

Většinou ano, i v liberální společnosti je to vhodné a já jsem v tomto případě docela konzervativní. I žena, která má rodinné finance pevně v rukou, by měla dát muži peněženku, aby zaplatil on. Jedinou výjimku, kterou jsem schopen tolerovat, je obchodní jednání, při kterém žena muže pozve na oběd a zaplatí, třeba firemní kartou.

autor: mkt
Spustit audio