Zemřel herec a kaskadér Zdeněk Srstka, dlouholetá tvář pořadu Chcete mě?

29. červenec 2019 14:21

Zemřel populární herec, kaskadér a moderátor Zdeněk Srstka, bylo mu 83 let. Účastník olympiády, vzpěrač a zastánce opuštěných zvířat  svými často komickými rolemi siláků a svalovců obohatil desítky českých filmů.

Kaskadér a komik v jedné osobě. Kombinace, která se často nevidí. V českém filmu byl jejím ztělesněním Zdeněk Srstka. V dětství prý nebyl žádný silák a kdekdo si na něj dovolil. Aby se ubránil, začal trénovat box, který ho přivedl až před filmovou kameru.

V parodii na westerny Limonádový Joe se sešla parta sportovců, která dala základ slavné české kaskadérské škole.

Zdeněk Srstka měl v té době na svém kontě bronz z mistrovství Evropy a deváté místo na olympiádě ve vzpírání. Díky slavnému Limonádníkovi se z něj ale stal kaskadér.

Ve filmech často vybíhal z plamenů, umíral v uniformách německých i ruských vojáků nebo skákal z výšek do hromady kartonových krabic.

Pro jeho svéráznou povahu a smysl pro humor mu začali režiséři svěřovat i menší herecké role. Třeba v komedii Marečku, podejte mi pero! měl štěstí na repliku, která zlidověla: „Hliník se odstěhoval do Humpolce.“

Zdeněk Srstka v roce 2012

V osmdesátých letech účinkoval v populárním pořadu Možná přijde i kouzelník, kde hrál v humorných skečích a dokonce i zpíval. Režisér Jiří Adamec mu ale svěřil i vážnější roli. V seriálu Sanitka nebyl legračním strejdou, ale nebezpečným saniťákem Korejsem.

Srstka si byl dobře vědom svých možností, a i když stál před kamerou s největšími hereckými mistry své doby, nikdy se nepovažoval za jednoho z nich.

Když Zdeněk Srstka skončil kaskadérskou kariéru, začal se věnovat opuštěným zvířatům. Na televizní obrazovce 27 let představoval psy a kočky z útulků v oblíbeném pořadu Chcete mě? Tento pořad mu přinesl velkou popularitu, kterou uměl svým upřímným úsměvem bohatě oplácet.

S moderováním pořadu Chcete mě? musel Zdeněk Srstka kvůli zdravotním problémům skončit, když mu bylo 83 let.

autor: Jan Herget
Spustit audio