Zemřel diabetolog Jaroslav Rybka. Znal ho celý svět, dostal rytířský řád i medaili Za zásluhy

Profesor Jaroslav Rybka patřil k zakladatelům české diabetologie. Ve zlínské nemocnici pracoval nepřetržitě 55 let.

Jednou bude cukrovka vyléčitelná, věřil Jaroslav Rybka. A mluvil o tom i ve velkém rozhovoru v pořadu Apetýt.

„Byl skvělý učitel. Pacient u něj měl vždy prioritu a bral ho jako celého člověka,“ uvedl primář Kardiologického oddělení Krajské nemocnice Tomáše Bati  Zdeněk Coufal.

Jaroslav Rybka v roce 1983 inicioval jako první v Evropě programové řešení péče o diabetiky. Tento Národní diabetologický program Rybka také koordinoval. V roce 1988 bylo jím řízené pracoviště interního oddělení jmenováno Světovou zdravotnickou organizací Spolupracujícím centrem pro studium diabetu.

 Od roku 1985 se Jaroslav Rybka jako hlavní investigátor účastnil desítek mezinárodních klinických studií. Byl členem Americké diabetologické asociace, Evropské asociace pro studium diabetu, Mezinárodní diabetologické federace, členem redakčních rad řady mezinárodních a českých odborných časopisů.

Léčil Karla Zemana i Jana Wericha.

Za svou práci byl oceněn Rytířským řádem "Pro Merito Melitensi", Medailí Slovenské geriatrické společnosti nebo Cenou České internistické společnosti. V roce 2015 získal stříbrnou pamětní medaili Senátu a medaili Za zásluhy z rukou prezidenta.

autoři: Tomáš Fránek , Andrea Kratinová
Spustit audio

Související