Zemědělská půda nebo průmyslový areál? Znojemští zastupitelé hlasovali o návrhu změn v územním plánu

Více než půlhodiny trvající debatu vyvolalo na pondělním zasedání znojemského zastupitelstva návrh na změnu územního plánu. Konkrétně se hlasovalo o dvou pozemcích, které vlastní firma Nevoga. Ta chce rozšířit vznikající areál v Oblekovicích na okraji Znojma. Zemědělskou plochu pod největším stupněm ochrany ale potřebuje převést v územním plánu na plochu pro výrobu a skladování.

Návrh na změnu územní plánu byl schválen. Pro zvedlo ruku 25 zastupitelů, jeden se zdržel, tři byli proti. Bod podpořila vládnoucí čtyřkoalice ČSSD, ODS, KDU-ČSL a Pro Znojmo. Opoziční hnutí ANO také hlasovalo pro přijetí návrhu. Proti se vymezili zastupitelé a zastupitelky z Pirátské stany a SPD. Podle jejich názoru nepřináší firma, který vyrábí plastové a betonové prvky do stavebnictví, plánovaným rozšířením takovou přidanou hodnotu, aby její haly na zhruba šesti hektarech měly zastavět úrodnou půdu.

Hlasování předcházelo několik projednávání na výboru pro územní a strategické plánování a nakládání s majetkem. Jak na nich vedení města plánované rozhodnutí obhajovalo?

Především kladlo důraz na to, že firma ve Znojmě podniká 30 let a zaměstnává stovky místních obyvatel. Díky rozšíření areálu by v regionu přibylo 100 nových pracovních míst. Firma se chce propojit také s místními středními školami a učilišti a zaměstnávat jejich absolventy. Zároveň Nevoga podporuje především znojemské hokejisty nebo fotbalisty zhruba jedním milionem korun. Navíc někteří politici poukazovali na to, že se před několika lety firmě v podobné žádosti už jednou vyhovělo.

Znamená to, že firma může začít alespoň s přípravou stavby dalších hal?

Ne. Proces až k vydání stavebního povolení bude zřejmě zdlouhavý. První krok firma, respektive město, v pondělí udělalo. Teď ale záleží na posouzení Jihomoravského kraje, zda změně vyhoví, nebo ne. Pro stavbu je nutné také pozemky vyjmout ze zemědělského půdního fondu. Všechny tyto kroky jsou podle opozice napadnutelné a případné soudní spory mohou vše zbrzdit. Je třeba otázkou, zda se rozhodnutím neporušuje metodika Ministerstva životní prostředí, podle kterého se na pozemcích, o kterých se v pondělí hlasovalo, smí stavět pouze významné liniové stavby jako dálnice nebo například vytvářet biocentra.

autor: Petr Tichý
Spustit audio

Související