Zelená voda nemusí vždy znamenat konec koupací sezóny. V Oslavanech se na ni teprve připravují

Koupací biotop v Oslavanech v těchto dnech zezelenal. Zatímco v přehradách nebo rybnících to mnohdy znamená i konec koupací sezóny, v Oslavanech se na ni teprve připravují.

Řasy a bakterie v těchto dnech vytváří samočistíci prostředí

V jednom z největších biotopů v zemi bakterie a řasy začaly čistit vodu. Jakmile odumřou, voda by měla být po celou koupací sezónu čistá i bez bazénové chemie.

 „V té vodě probíhá zcela přirozený biologický proces, kdy čistá voda, která je napuštěná z vrtů, se oživí. Mikroorganismy během 14 dnů teď v průběhu toho napouštění spotřebují veškeré živiny, klesnou ke dnu, budou odsáty, voda bude skutečně čistá, průzračná a hlavně bez chemie, ideální ke koupání,“ říká starosta Oslavan Vít Aldorf.

Biologická část koupacího biotopu v Oslavanech, v ní se přírodně čistí voda

„Biologická část biotopu slouží k tomu, abychom biologickým způsobem dosáhli vyčištění vody pomocí bakterií a kořenových systémů rostlin. Vodní kosatce, puškvorec, orobinec, rákos… Ty, jak říkáte, stěny za tím, jsou gabiony – v těch gabionech je nasypaný štěrkopísek a jsou v něm osázeny rostliny, které se v nich budou postupně rozrůstat. Vytvoří kořenový systém a budou tedy fungovat coby biologická kořenová čistírna.“

Zahradníci v areálu zámku vysazují novou zeleň

S tím je pojí jedna věc, v létě se zde bude moct koupat jen omezený počet lidí. „Biotop není úplně klasické koupaliště. Je to skutečně spojeno s tím, že biotop této velikosti má své ‚biologické meze‘. Největší problém vody je fosfor, který je vnášen lidmi v jejich potu. Tím největším nepřítelem vody budou opalovací krémy, protože složení opalovacích krémů vodě příliš neprospívá. Vzhledem k objemu vody a rozlohy biotopu je spočítána maximální denní kapacita na 500 lidí,“ uzavírá Vít Aldorf z ODS.

Koupací sezóna na novém oslavanském biotopu by měla začít 1. července.

autor: tip
Spustit audio