Ze Zlína pro olympijskou medaili? Sledge hokejisté věří v úspěch, sport jim dělá radost

Zdeněk Hábl z Hvozdné je už na své třetí paralympiádě. A chce se se svými spoluhráči pokusit o zisk historicky první medaile ve sledge hokeji.

Zdeněk Hábl přitom nikdy nezapomene na 3. listopad roku 2004. V centru Zlína vykládal zboží, když se nečekaně přiřítilo osobní auto a přimáčklo ho k jeho dodávce.

Tehdy mu amputovali nad kolenem levou nohu a on řešil, co dál se životem. Už za půl roku hrál za Zlín sledge hokej. Tedy hokej pro handicapované, kde sportovci sedí na speciálních sáňkách.

Od té doby nasbíral Zdeněk Hábl spoustu sportovních úspěchů. Momentálně je s reprezentací v Jižní Koreji, kde začíná 9. března zimní paralympiáda. Hábl se do nominace dostal společně i se svými spoluhráči ze Zlína Davidem Palátem a Zdeňkem Šafránkem.

Český tým má v základní skupině za soupeře favorizované Spojené státy, Japonsko a na začátek domácí Jižní Koreu. Vzhledem k malému počtu hráčů je zázrakem, že se český sledge hokej dostal potřetí v řadě mezi osm nejlepších na světě.

Skupina B: Česko, Japonsko, Jižní Korea, USA
Neděle 11. března
7:30 Jižní Korea - Česko
Pondělí 12. března
4:00 USA - Česko
Úterý 13. března
11:00 Česko - Japonsko

„Korejci jsou profíci, mají naučené situace. Když se jim jejich systém nabourá, tak máme šanci úspěch,“ říká Hábl, kterého čeká třetí olympiáda. A chce se společně se svými spoluhráči pokusit o historicky první medaili.

„Šance na bronz určitě je, i když samozřejmě i Kanada s USA mohou někdy prohrát. Pro nás bude nejdůležitější zápas hned ten první s Koreou, bude potřeba ji porazit," uvedl na stránkách klubu kapitán české reprezentace a zlínský útočník Zdeněk Šafránek.

Podle Hábla je dobře, že postižené lidé sportují. „Profesionální týmy jsou ale na tom lépe než amatérské. Chodíte na práce, máte děti, nedáváte tomu tolik, jako profesionálové,“ říká Hábl. Podle něj by byl dobrý systém, který by nabídl lidem s postižením možnosti sportování. „Postižením svět nekončí, je spoustu krásných věcí, které se dají dělat,“ dodává Zdeněk Hábl.

autoři: pes , Tomáš Fránek

Související