Ze začátku pro mě bylo těžké naučit lidi, že moderní medicína není jenom o antibiotikách, říká praktický lékař

6. leden 2023

„Medicína se rozvíjí rychlým tempem. Říká se, že za každých pět let se zvětšuje o dvojnásobek množství vědomostí, které musí lékař mít,“ upozorňuje Dušan Zhoř, praktický lékař v Kyjově.

Dušan Zhoř

„Největší problém u praktických lékařů je v rozložení věkových skupin – 40 % z nich má nad 60 let. Většinou tito starší lékaři pracují stejně jako já na venkově. A podle Harvardské studie se ukazuje, že pokud chybí všeobecný praktický lékař v jakékoliv oblasti, je to mnohem horší, než když chybí lékař jakékoliv jiné odbornosti. Tito lékaři totiž snižují návštěvnost nemocnic, návštěvnost sekundární péče - jako jsou například kardiologové nebo plicaři,“ popisuje své pracovní zkušenosti člen Pracovní skupiny venkovského lékařství.

Po mamince praktickým lékařem

Čtěte také

Jaká byla jeho profesní cesta? „Děti ze základky říkaly, že jsem vždycky chtěl být doktor, ale já si to nemyslím. Na gymplu jsem byl spíš podprůměrný žák. Uměl jsem ale excelentně chemii, která mi šla do hlavy úplně sama, a potom nebylo moc na výběr. Kombinace biologie a chemie je ta zlatá meta – medicína. Původně jsem chtěl být sexuolog, ale díky vlivu své matky, která je také praktická lékařka, jsem se rozhodl pro tento obor a začal jsem se v tom vidět. Ze začátku mé praxe bylo nejtěžší přesvědčit lidi, že medicína není jenom o antibiotikách. Všeobecný praktický lékař nemá být jenom pošťák, který přeposílá lidi k dalším odbornostem,“ myslí si Dušan Zhoř.

Jak je to s dárky, které nosí pacienti do ordinace? „Z legrace říkám, že se mě pacienti snaží zabít. Před svátky jsem snědl asi deset talířků zákusků a to se nedá vydržet,“ směje se lékař. „Řekl bych, že tohle ‚všimné‘ je relikt socialismu, je to neskutečné. Mně stačí, když pacienti poděkují, že jsem jim pomohl,“ dodává.

Jakou inspiraci si jako lékař přináší ze zahraničních stáží? Jak dobře se dokážeme postarat o své zdraví a spolupracovat s lékaři? Poslechněte si v záznamu rozhovoru Apetýtu s Janou Kobylinskou.

Spustit audio

Související