Zdražení energií po Novém roce opět zvýší náklady na bydlení. Napjatý rozpočet pocítí nejvíc rodiny s dětmi

8. prosinec 2022

Po Novém roce začnou platit nové, zastropované ceny za energie. Domácnostem by proto opět měly vzrůst výdaje na bydlení, a to ze současných 29 % na 34 % měsíčně. Vyplývá to z analýzy společnosti PAQ Research pro projekt Česko 2022: Život k nezaplacení. Na koho to zdražení energií po Novém roce dopadne podle analýzy nejvíc?

Podle propočtů PAQ Research stoupne počet rodin, kterým výdaje na bydlení spolknou přes 40 % příjmů zhruba o 7 %. Od ledna by se to tedy mohlo týkat až třetiny domácností s dětmi. Čtvrtině rodin po zaplacení jídla a bydlení zřejmě zbude míň než 300 korun denně na osobu.

Seniorům by podle spoluautora analýzy, sociologa Daniela Prokopa, mělo novoroční zdražení energií vykompenzovat lednová valorizace důchodů. „Dokonce pomůže tentokrát i těm chudším důchodcům, protože zahrnují i výchovné v částce 500 korun. Řadu věcí to v průměru vrátí do stavu před nárůstem cen energií.“

Sociální tarif v nedohlednu

Prokop také upozorňuje, že každá desátá domácnost se bude minimálně v některých měsících nacházet v minusu a bude nucena sáhnout do úspor nebo se zadlužit. To by se mohlo týkat až pětiny chudších domácností.

Čtěte také

Těm by podle sociologa mohl pomoci například sociální tarif, který by pro nejzranitelnější skupiny nabízel energie ještě levněji než zastropované ceny. Takové řešení doporučovali vládě i ekonomové z institutu CERGE-EI, například člen Národní ekonomické rady vlády Daniel Münich nebo Klára Kalíšková.

„Stát má mnoho údajů o obyvatelích, které mu mohou pomoci k tomu, abychom tuto skupinu vydefinovali. Když ale určíme užší skupinu, máme možnost jí opravdu dostatečně pomoci. Pokud budeme pomáhat všem, nemůže být daná pomoc nikdy dostatečná,“ popisuje Kalíšková.

Vláda ale o zavedení sociálního tarifu zatím neuvažuje. Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky z KDU-ČSL má lidem pomoct hlavně příspěvek a doplatek na bydlení.

Čtěte také

Nedoplatky na splátky

Podle Prokopa by lidem ohroženým chudobou mohlo pomoci ještě jedno opatření, konkrétně rozložení splátek vysokých nedoplatků za energie do dvanácti měsíců. Dodavatelé energií, například Pražská plynárenská nebo PRE, splátkové kalendáře nabízejí, nikoli však automaticky všem žadatelům.

Rozložení splátek do větší části roku také není samozřejmostí. Společnost ČEZ splátkový kalendář nabízí až na deset měsíců bezúročně, Pražská plynárenská naopak ke splátce připočítává zákonný úrok, který momentálně činí patnáct procent.

Projekt Česko 2022: Život k nezaplacení staví na sociologických datech, která exkluzivně pro Český rozhlas sebrala a ve spolupráci s datovými novináři serveru iROZHLAS.cz analyzovala společnost PAQ Research.

Výsledky průzkumu i závěry, které z nich vyplývají, najdete na webu iROZHLAS.cz/zivot.

Život k nezaplacení (logo)
autoři: Petr Král , Zuzana Machálková , and | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související