Zdolává nejvyšší vrcholy jednotlivých států. Výstup na Kilimandžáro spojila i s charitou

V 50 letech se rozhodla, že každý rok vystoupá na nejvyšší horu nějakého státu. Letos si splnila sen a vyrazila na nejvyšší horu Afriky, Kilimandžáro. Výstup navíc spojila s charitou.

„Moje kamarádka spravuje organizaci Rehabcare.cz, a tak se potkává s lidmi, kteří potřebují pomoc s rehabilitací. My jsme náš výstup na Kilimandžáro pojmenovali tři K - Kilimandžáro, Kačenka, Klimkovice. V té zkratce je shrnuto vše. Chtěli jsme reportem z naší africké cesty vydělat postižené Kačence na léčebný pobyt v Klimkovicích, který by jí pomohl, ale který nehradí pojišťovna,“ říká Alena Vrátná, které žádná výzva není dost velká.

Do 31. srpna  2019 můžete přispět na transparentní účet Nadačního fondu Rehabcare.cz částkou: 58,-Kč nebo 589,-Kč nebo 5895,- Kč

Číslo účtu: 287609808/0300 Variabilní symbol: 58952019

Kvůli špatnému signálu sice nemohly podávat zprávy úplně průběžně, přesto se na transparentním účtu sešlo skoro 16 tisíc korun. Sbírka ale ještě pokračuje – až do konce srpna můžete přispět také.

Alena je hlavně triatlonistka. Dřív běhala maratony, ale nebylo jí to dost, proto si běhu přidala plavání a kolo a začala objíždět ironmanské akce.

Ani ty jí ale nestačily. Dnes je specialistickou na extrémní ironmany – závody, které se konají v náročném prostředí jako je poušť nebo vysoké hory.

Za posledních 12 měsíců absolvovala takové závody 4. Ten poslední ve španělských Pyrenejích. A jak říká, sáhla si tam na dno. Chcete – li slyšet víc, poslechněte si záznam našeho rozhovoru.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.