Zdeňka Pohlreichová: Díky rakovině jsem poznala sama sebe

22. červen 2016

Zatímco její muž staví do latě zdivočelé majitele restaurací a jejich zaměstnance, Zdeňka Pohlreichová krotí divoké koně a na hlavu porazila rakovinu. Říká, že nemoc pro ní byla cestou k sebepoznání.

„Nejkrásnější vztah mám sama se sebou a díky tomu mohu svého partnera milovat bezpodmínečnou láskou a nežádat nic zpět,“ říká Zdeňka Pohlreichová.

V Apetýtu, kde byla hostem Jarky Vykoupilové, ale víc než o svém slavném manželovi mluvila o rakovině a o tom, jak ji změnila.

„Začalo to tím, že jsem si nahmátla bulku v prsu a věděla jsem, že je něco špatně,“ popisuje vyrovnaně žena, která s rakovinou nebojovala poprvé. Zdravotní potíže měla už dva roky před osudovou diagnózou a o deset let dříve bojovala s rakovinou děložního čípku.

„Život mi delší dobu ukazoval, že je něco špatně. Tohle pro mě byl lístek na rychlík, jak se stát vědomým člověkem,“ vysvětluje v rozhovoru Pohlreichová.

Zdeňka Pohlreichová od dětství zbožňuje zvířata.

Jako mnoho jiných onkologických pacientů poznala, že osudová diagnóza otřese celou rodinou a obrátí život vzhůru nohama. „Myslím, že nejhůř to nesl manžel a nejmladší syn, kterému je osm let. Na něm bylo vidět, jak je dítě napojené na emoce matky. Jakmile pochopil, že mám rakovinu, začal být sám nemocný,“ popisuje těžké období.

Boj s nemocí se pro Zdeňku Pohlreichovou stal cestou, jak poznat sebe sama. Jak sama říká: „jak se stát vědomým člověkem.“ Právě to podle ní bylo velmi obtížné.

„Ta cesta k sebepoznání není lehká. Ale tvrdím, že to stojí za to,“ tvrdí manželka známého šéfkuchaře.

„Jsme sebevědomí a věříme si navzájem“

Všem ženám, které si představují, jak Zdeněk Pohlreich doma vyvařuje speciality, vzkazuje: „Když máte doma tak známého šéfkuchaře, tak ho vlastně moc doma nemáte. Většinou někde vaří pro někoho jiného.“

Svou lásku k manželovi označuje za osudovou. Poprvé se totiž potkali už kdysi v Austrálii, kam Zdeněk Pohlreich emigroval. Znovu se potkali před sedmi lety – a už se nerozloučili.

Základem jejich vztahu je sebevědomí. „Oba jsme sebevědomí lidé, věříme sami sobě a tím pádem věříme i tomu druhému. Nemusíme vytvářet nějaké teorie a domněnky. Naprosto mu věřím, respektuji ho a to stejné cítím od něj,“ popisuje Zdeňka Pohlreichová.

Úspěch svého muže v gastronomii vidí v jeho schopnosti rozeznat, co v lidech je. „V branži dělá čtyřicet let a pod rukama mu prošlo velké množství lidí. Obdivuji to. Někam vejdeme a on okamžitě ví – ví, jak se lidé zachovají, pozná, jaké jsou mezi nimi vztahy. To je důvod, proč je tak dobrý šéf,“ prozrazuje v rozhovoru motocyklová fanynka a zaříkávačka koní.

autoři: Jarka Vykoupilová , ska
Spustit audio