Zdá se, že Bělorusové mění názor na Lukašenka, myslí si komentátor Dvořák

2. červen 2020

Bělorusko čekají nejzajímavější volby za poslední dekádu. Poslední dny stojí lidé v dlouhých frontách, aby připojili svůj podpis pod provolání, které podporuje nezávislé protikandidáty. V srpnu se budou v Bělorusku konat prezidentské volby, a současná hlava země Alexandr Lukašenko ztrácí podporu.

Čtěte také

O víkendu se po celé zemi odehrávaly živelné mítinky a demonstrace. Policie je tvrdě potlačila, zatkla desítky protivládních aktivistů. Zatčených ale neustále přibývá.

„Protesty vypadaly jako fronty lidí, kteří chtěli podepsat listiny na podporu nezávislých kandidátů, mezi nimi je i manželka významného běloruského bloggera Světlana Tichanovská,“ shrnul komentátor Českého rozhlasu a znalec postsovětského prostoru Libor Dvořák.

Víkendové zákroky byly nejdříve docela opatrné, ale potom milice začala přitvrzovat, jak se v takových případech děje skoro vždycky.
Libor Dvořák

Lidé chtějí změnu

Prezidentské volby proběhnou 9. srpna. „Kolegové novináři, kteří pracují na místě, mluví o tom, že by tyto volby mohly být vůbec nejzajímavější za posledních deset i víc let. Protože kromě členů nepříliš početné a rozštěpené opozice, se ve frontách k podpisovým listinám objevují i starší občané. Ti říkají, že celá léta volili Lukašenka, ale teď pochopili, že se v zemi musí něco změnit,“ tvrdí komentátor.

Podle Dvořáka nejlépe shrnul současné pocity Bělorusů známý opozičník Mikalaj Statkevič, který byl také při protestech zatčen a odsouzen k patnáctidennímu vězení.

„Statkevič říká, že ve volebních místnostech se už nedá nic změnit, protože výsledky hlasování budou určitě zmanipulované. Proto jsou nejdůležitější pouliční masové akce,“ připomněl Dvořák. „Teď to vypadá, že Bělorusové, i ti, kteří byli skalními voliči Lukašenka, mění svůj dosavadní názor,“ dodává.

Celý rozhovor si poslechněte v audiozáznamu. Ptala se Martina Mašková.

Spustit audio

Související