Zbraň chce v Olomouckém kraji legálně vlastnit stále více lidí

20. březen 2017

V Olomouckém kraji vlastní zbrojní průkaz na 18 tisíc lidí. Vyplývá to z policejních statistik. Počet ozbrojených lidí tak v regionu výrazně narůstá. Přesto, podle našich zjištění, cvičné střelnice žádný výraznější nápor nezažívají. Vlastníci průkazů tak nemají praxi, kterou pro použití pistole v reálné situaci potřebují.

„Kapacitu zatím asi ještě stíhají pokrývat, mohlo by to být lepší, ale i horší. V našem kraji jsme na tom se střelnicemi relativně dobře. Ideální je chodit střílet jednou týdně, já chodím tak jednou za tři týdny," říká Radek Moudrý, který nabíjí svou pistoli a vzápětí míří na terč.

Enormní meziroční nárůst o více než 730 vydaných zbrojních průkazů zaznamenala v Olomouckém kraji policie loni. Legálně drží zbraň přes 18 tisíc lidí. Získat doklad ale podle majitele olomoucké střelnice Iva Kosiny nestačí.

„Narůstá počet držitelů zbrojních průkazů. Na druhé straně nemám pocit, že by to bylo v přímé úměře s nárůstem střelců na střelnicích. Lidé si zbraně kupují, ale ukládají je do šuplíku. Pokud nemáte návyky na střelnici, tak to v extrémní situaci může vyústit do tragédie," říká.

Každoročně přibývá v kraji několik nových střelnic. Povolit je musí policie.

„V roce 2015 obdržel odbor pro zbraně a bezpečnostní materiál krajského ředitelství sedm žádostí o povolení provozování střelnice a všechny byly schváleny. O rok později to bylo také sedm žádostí, jednu vzal ale žadatel zpět," vyčíslila policejní mluvčí Marie Šafářová.

Zkoušky na zbrojní průkaz skládají zájemci na 15 střelnicích v kraji. Čtyři jsou na Olomoucku. Přerovsko, Prostějovsko a Šumpersko mají po třech, na Jesenicku zkušební komisaři využívají dvě střelnice.

autor: ahe
Spustit audio