Zbourat či přestavět? Znovuotevření Velkého kina má stát 300 milionů, jak bude budova vypadat se zatím neví

4. březen 2019

Velké kino čeká rozsáhlá rekonstrukce. Stát by měla kolem 300 milionů korun. Na tom se shodne vedení města i opozice.

Aktuálně se ale znovu řeší otázka, zda památkově chráněnou budovu zbourat a postavit znova nebo ponechat původní ocelovou konstrukci. V ideálním případě by se kino mohlo začít fungovat v roce 2022.

Primátor Jiří Korec (ANO) uvedl, že zbořit a postavit repliku kina by bylo nejjednodušší, podle něj to památkáři nedovolí.

Zlínské náměstí Míru se změní za stovky milionů, bude tam kolonáda i podzemní parkoviště. Podívejte se na plány

Plány na přestavbu náměstí Míru ve  Zlíně

Modernizace se bude s největší pravděpodobností dělat podle návrhu brněnského ateliéru P.P. Architects, který zvítězil ve veřejné anonymní soutěži.

Opoziční zastupitel Čestmír Vančura (Zlín 21) ale uvedl, že památkáři se celkové sanaci budovy nebrání. Podle něj výhradně trvají na zachování vnějšího tvaru kina. „U nosné ocelové konstrukce ale bylo stanovisko památkářů mnohem vstřícnější s tím, že nemusíme zachraňovat celou nosnou konstrukci,“ uvedl Vančura.

Podle primátora chtějí památkáři zachovat konstrukci v maximální možné největší míře. „Až konstrukci odhalíme, tak zjistíme, co maximální míra je,“ uvedl Korec.

Primátor uvedl, že v částce 300 milionů je celková rekonstrukce kina včetně nových technologií a podkopání budovy, to umožní skrýt technické funkce do suterénu. „Vize je získat další prostor k využití i se zázemím, které v současné době chybí,“ uvedl Korec. Skoro 100 milionů mají stát nové technologie, podkopání kina dalších sto milionů.

Podle Vančury je důležité udržet aktivity, aby kino zůstalo živou institucí, která by dokázala přitáhnout lidi. Podle primátora Korce musí mít kinosál více funkcí. „Pracujeme s tím, že v budově bude multifunkční kinosál. Jedna z možností je propojení fungování kina s kongresovým centrem,“ uvedl Korec.

Dodal, že se město nebrání, aby v budově Velkého kina bylo muzeum kinematografie. „Máme ale pocit, že z každé opravené budovy ve Zlíně děláme muzeum. Musí to proto být živá instituce, která přitáhne lidi,“ řekl primátor.

Radnice nyní zaplatí dva miliony korun firmě, která navrhne, co přesně ve Velkém kině bude. „Máme víc aktivit, než se do kina vejde a chceme si upřesnit, co tam nakonec bude,“ uvedl Korec. Firma bude podle primátora připravovat architektonickou soutěž.

 

autor: Andrea Kratinová
Spustit audio

Související