Zběsilou jízdu v uherskohradišťské Myší díře začne řešit soud. Zdrogovanému řidiči hrozí až výjimečný trest

27. září 2019 14:13

Zlínská pobočka brněnského krajského soudu začne příští týden projednávat případ zdrogovaného řidiče, který loni v podchodu v Uherském Hradišti srazil a zranil seniora.

Muž je obžalovaný z vraždy ve stadiu pokusu, těžkého ublížení na zdraví ve stadiu pokusu a výroby a držení předmětu k nedovolené výrobě omamné a psychotropní látky a jedu. Hrozí mu 15 až 20 let vězení, případně výjimečný trest. Hlavní líčení je nařízené na úterý a středu, řekla dnes mluvčí soudu Eva Angyalossy.

Podchodem v Husově ulici, který není určený pro vozidla a je úzký, ujížděl loni v červenci řidič před policejní hlídkou, která jej pronásledovala. V podchodu srazil a přejel tehdy čtyřiaosmdesátiletého muže s jízdním kolem. Senior utrpěl zlomeniny, poranění hlavy a dalších částí těla. Řidič podle policie jízdou v podchodu ohrozil další čtyři ženy, jedna z nich měla v náručí batole.

Policejní fotografie z uherskohradišťské Myši díry

Svou divokou jízdu ukončil muž až v Ostrožské Lhotě na Uherskohradišťsku, kde sjel z cesty do ovocného sadu. "Tam pak agresivně najížděl proti policistům, kteří se ho snažili zadržet. Zadržet muže se policistům podařilo až po několika výstřelech a použití dalších donucovacích prostředků, včetně taseru," uvedla před časem krajská policejní mluvčí Lenka Javorková.

Znalci podle ní označili řidičovu jízdu za extrémně riskantní. Ze znaleckého posudku vyplynulo, že vozidlo Volkswagen Polo řídil pod vlivem pervitinu. Muž neměl ani řidičské oprávnění, policisté v automobilu navíc objevili kompletní varnu pervitinu.

Obžalovaný má v rejstříku trestů devět záznamů za majetkovou a násilnou trestnou činnost a také trestnou činnost ve spojitosti s omamnými a psychotropními látkami.

Policejní fotografie z uherskohradišťské Myši díry
autor: Český rozhlas Zlín

Související