Zbavujete se na zahradě mechu? Podívejte se na něj z jiného úhlu a zkuste ho vysadit

12. únor 2022

Boj s mechem v trávníku může připomínat boj s větrnými mlýny. A tak se zkusme na tuto prastarou rostlinu, která mimochodem v minulosti sloužila jako výplň polštářů nebo tepelná izolace, podívat z jiného úhlu.

Zahradník Pavel Chlouba mech používá na určitých místech zahrady jako mulč. „My tady máme místečko, kterému já říkám lesní zákoutí. Je to imitace přírody, i když zahradnicky pojatá. Jsou tam rostliny lesní, stínomilné, které můžeme v lese opravdu potkat, např. plicníky nebo hosty. Mám takový pocit, že mech pomáhá tomu zákoutí vytvořit správnou atmosféru. Dnes je moderní používat mulčovací kůru, ale když se podíváme do lesa, tam jí vidíme málokdy. Je tam spíš listí nebo jehličí,“ vysvětluje.

Jak dostat mech do zahrady?

Podle zahradníka Chlouby je to jednoduché. Musíme mít půdu odplevelenou a nakypřenou. Navlhčíme ji, a pak na ni transplantujeme mech.

Nabízejí se dvě metody. Ta první je velmi snadná. Posbíráme mech v plátech, budeme strhávat z půdy 20–30centimetrové bochánky. Ty budeme ukládat na vlhkou půdu a pečlivě mačkat, aby se mech dotýkal půdy. Vše začne poměrně rychle fungovat.

Druhá metoda tkví v tom, že nasbíráme mech, ten pak nasekáme nožem a na připravenou půdu nasypeme. Potom se musíme postarat o to, abychom mech důkladně utlačili. Buď malým válcem nebo nohou. Ideální je celé dílo na závěr zakropit.

Další rady zahradníka si poslechněte v reportáži.

Spustit audio