Zátah na falešné očkovací certifikáty. Ženy ze Vsetínska je prodaly 74 lidem, dvě pracovaly v očkovacím centru

4. leden 2022 11:32

Policie ve Vsetíně zahájila trestní stíhání čtyř žen, které se podílely na zajišťování falešných certifikátů o prodělaném očkování proti nemoci covid-19.

Policie Vsetíně zahájila stíhání čtyř žen, které prodávaly falešné očkovací certifikáty. Získalo je 74 lidí.

Dvě ženy, které zajišťovaly zájem o certifikáty, policisté obvinili z trestných činů přijetí úplatku a padělání a pozměnění veřejné listiny.

Další dvě obviněné ženy, které pracovaly ve vsetínském očkovacím centru, jsou také obviněny ze spáchání trestného činu padělání a pozměnění veřejné listiny, mladší z žen je navíc podezřelá z přijetí úplatku.

Jedna z žen je navíc obviněná také z poškozování cizí věcí, zničila totiž více jak sedmdesát dávek vakcíny.

Od lidí za falešné certifikáty vybíraly ženy částku od dvou do sedmi tisíc za jednu dávku. Tyto úplatky celkem dosáhly téměř půlmilionové hodnoty.

Policistům se podařilo zajistit finanční prostředky v řádech statisíců korun.

Jedna z pracovnic očkovacího centra za navádění dat do systému dostala kosmetiku v několikatisícové hodnotě, druhá žádnou úplatu, ať materiální či finanční, nedostala.

"Certifikát tak získalo minimálně 74 lidí napříč republikou. Vydání dalších osmi falešných certifikátů zabránili vsetínští kriminalisté," uvedl policejní mluvčí Petr Jaroš. 

Čtěte také

Kriminalisté budou vyšetřovat také majitele falešných očkovacích certifikátů. Více než sedmdesát lidí je získalo za úplatek ve vsetínském očkovacím centru. Kvalifikaci jejich účasti na případu zatím nechce mluvčí Jaroš podrobněji komentovat

Ředitelka Vsetínské nemocnice Věra Prousková dnes ve vyjádření pro média uvedla, že nemocnice obdržela od veřejnosti počátkem prosince informaci, že by k uvedenému jednání mohlo v nemocnici docházet.

"Tento podnět jsme společně s trestním oznámením ihned předali Policii ČR. Dosud jsme v rámci vyšetřování vázáni mlčenlivostí. Na základě zveřejnění zprávy Policií ČR jsme ji nyní požádali o sdělení jmen osob, které se na této činnosti podílely," uvedla Prousková.

Dodala, že jedna osoba nemocnici skutečnost sama sdělila a požádala o ukončení pracovního poměru. Na potvrzení dalšího jména nemocnice čeká.

autoři: Veronika Žeravová , Tomáš Fránek
Spustit audio

Související