Zastupitelé v Brně-Kohoutovicích jsou svolaní na dva termíny. Jeden určil starosta, druhý místostarosta

Jednání zastupitelstva v Brně-Kohoutovicích je svolané na dva různé termíny. Na 14. ledna je svolal místostarosta Michal Velička z ODS. Pozdější termín – 26. ledna určil starosta Petr Šafařík z ČSSD.

Zastupitelé se měli původně sejít už v prosinci. Jednání ale starosta zrušil s odkazem na epidemickou situaci. Ze stejného důvodu se nekonalo ani v náhradním termínu 5. ledna. Část zastupitelů tvrdí, že starosta postupoval neoprávněně. O posouzení požádali i magistrát.

„Pokud se nekonalo zastupitelstvo do 21 dnů od doby, kdy o to požádala víc než polovina zastupitelů, potom je správný postup, že takto učiní místostarosta místo pana starosty.“ A to i v případě, že starosta už vyhlásil další termín na konec ledna, říká tajemník brněnského magistrátu Oliver Pospíšil z ČSSD. Podle starosty Kohoutovic Petra Šafaříka z ČSSD je ale zastupitelstvo svolané místostarostou nezákonné.

„Upozorním všechny zastupitele a přítomné na to, že veškeré usnesení budou napadené a můžou být také potom na základě rozhodnutí soudu neplatné,“ říká Šafařík.

Na zasedání přitom mají zastupitelé řešit jak rozpočet, tak volbu nového vedení po rozpadu radniční koalice. ODS a TOP09 totiž vypověděly dohodu o spolupráci a ČSSD s hnutím ANO zůstaly v menšině.

Spustit audio

Související