Zastupitelé Kunštátu odhlasovali převod zhruba čtyřiceti pozemků do vlastnictví církve

Dlouholetý spor mezi církví a městem Kunštátem na Boskovicku ukončilo včerejší zasedání zastupitelů.

Ti odhlasovali převod zhruba čtyřiceti pozemků do vlastnictví Kongregace sester Těšitelek Božského Srdce Ježíšova z Rajhradu. Řád se s městem přes pět let soudí o jejich vlastnictví. O pozemky totiž přišel po druhé světové válce.

Deset zastupitelů z celkového počtu 14 přítomných hlasovalo pro převod parcel, které si řád nárokoval. Měl by tak skončit soudní spor, který trvá od roku 2014. Pozemky dostanou řeholnice v nejbližších měsících. Jsou to převážně pole a louky. Jaké pro ně najdou využití, zatím samy nevědí. S největší pravděpodobností je budou pronajímat nebo na nich hospodařit.

O pronájem některých z nich má zájem město, protože podle starosty Zdeňka Wettera z ČSSD by na některých mohly vzniknout cesty nebo stavby. Mimosoudní cestou tak získají zhruba 60 hektarů půdy. Bude tak nyní jasné, komu pozemky patří a nový vlastník s nimi bude moct po více než 70 letech znovu nakládat. Do roku 1948 totiž kongregace byla posledním soukromým majitelem pozemků, které byly součástí kunštátského velkostatku.  Při znárodnění o ně ale přišli a v 90. letech je stát převedl na město.

Sestry tak teď nebudou po městu zpětně něco vymáhat. Dohoda zní tak, že město pozemky převede bezúplatně a žádná ze stran nebude nic požadovat. Po převzetí pozemků kongregace podanou žalobu stáhne. Náklady na soudní řízení si také zaplatí zvlášť. Pro město je totiž podle starosty kongregace spíš partner než sok. Vycházejí spolu prý velmi dobře a do budoucna má pro Kunštát přítomnost kongregace pozitivní dopad. O pozemky se prý starají velmi dobře a pomáhají lidem v těžkých životních a sociálních situacích.

autor: tip
Spustit audio