„Zapomenuté“ Bartošovice v Orlických horách vymyslely novou naučnou stezku Společně po nové cestě

21. září 2020 09:18

Bartošovice v Orlických horách se snaží přiblížit turistům. Ti místem často jen procházejí bez zastavení, podle místních obyvatel je to ale škoda. V obci a jejím okolí jsou nejen památky s pohnutou historií, ale i horská příroda a další zajímavosti. 

Bartošovice v Orlických horách nabízejí turistům nejen krásy přírody, ale i památky a stará řemesla. Teď bartošovičtí vymysleli naučnou stezku s názvem Společně po nové cestě.

Čtěte také

Na novou zdejší cestu jsme vstoupili u kostela na Vrchní Orlici. Naším průvodcem je nezávislý starosta Bartošovic Luboš Tylš. Tohle místo je velmi zvláštní. Okolo je nádherná příroda, samé kopce a mezi nimi jen tento kostel.
„Bohužel musím říct, že kostel je zatím v relativně špatném stavu. I když už na něm byly určité opravy provedeny."

Jdeme se podívat dovnitř, protože tento kostel má jednu zvláštnost.
„Kostel měl kdysi někdo tendenci zavírat, ale často byl násilně otevřen, protože tu stojí osamocený. Tak jsme usoudili, že tam není už co ukrást, tak je kostel stále otevřený."

Proč je kostelík součástí nové stezky?

„Měli jsme chuť udělat projekt zaměřený na turistiku. To znamená Bartošovice více zpřístupnit turistům a zatraktivnit je. Součástí toho je také otevření dvou kostelů. Což si myslím, že je v naší zemi hodně důležité. Máme tisíce uzavřených kostelů, které přestaly sloužit svému původnímu účelu."

V Bartošovicích nejsou jen památky s pohnutou historií, ale i horská příroda a další zajímavosti

Není to tedy jediný kostel, který na bartošovické cestě vybízí k návštěvě.
„Druhý kostel je přímo v obci Bartošovice. Má to kouzlo, že je v něm původní barokní výzdoba, kterou se také daří postupně restaurovat."

Čtěte také

My se při naší cestě posuneme dál a vyjedeme si až na Kopeček, což je velmi specifické místo plné řemesel.

Stále jsme v Bartošovicích, ale dorazili jsme na Kopeček. Tady na náš čeká Vladislav Bukáček.
„Na Kopečku vznikly chráněné dílny pro osoby se zdravotním postižením, původně pro uživatele chráněného bydlení v Neratově. Ale postupem času se ta kapacita zvedla natolik, že jsme schopni zaměstnávat i lidi ze širokého okolí."

Co tady všechno vzniká?

„Tohle byl původně hospodářský statek za druhé světové války a my jsme chtěli navázat na tradici zdejších řemesel a řemeslných výstav v Bartošovicích. Prvotní myšlenka byla, že tu vytvoříme takové regionální řemeslné centrum. Takže tu máme keramickou, tkalcovskou a košíkářskou dílnu. Časem jsme to ještě rozšířili o šicí dílnu, kde šijeme i z textilií, které tu utkáme," dodává Vladislav Bukáček.

V Bartošovicích nejsou jen památky s pohnutou historií, ale i horská příroda a další zajímavosti

Součástí nové turistické cesty v Bartošovicích v Orlických horách je také dětské hřiště Kačenčin královský dvůr, které slouží zároveň jako mapa celé této oblasti.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související