Zapečené palačinky se špenátem a kuřecím masem z Lelekovic
Recept na zapečené palačinky se špenátem a kuřecím masem, od paní Michaely Kučerové z Lelekovic, zazněl ve čtvrtek 26. června.
Suroviny:
400 g kuřecího masa, 100 g cibule, 400 g listového špenátu, 300 ml mléka, 250 ml smetany, 150 g taveného sýru, 80 g tvrdého strouhaného sýru, 5 vajec, 150 g mouky, 2 stroužky česneku, 4 lžíce oleje, špetka krystalového cukru, sůl, pepř
Postup:
Ze 4 vajec, mouky, mléka, špetky cukru a soli připravíme těsto na palačinky. Necháme chvíli odpočinout a poté upečeme tenké palačinky.
Kuřecí maso nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme a na oleji zprudka orestujeme.
Polovinu cibule nakrájíme, necháme zesklovatět, přidáme listový špenát a chvíli restujeme. Přidáme drcený česnek a zalijeme kapkou vody. Poté přidáme tavený sýr a za stálého míchání ho necháme rozpustit. Přidáme mléko, smetanu a krátce povaříme. Pokud je špenát řídký, zahustíme ho moukou.
Nakrájíme zbytek cibule, zpěníme ji na oleji a zalijeme mlékem, rozkvedlaným s moukou a smetanou. Necháme chvíli povařit.
Na každou palačinku položíme doprostřed kuřecí maso a přelijeme špenátem a smetanovou omáčkou. Palačinku stočíme a dáme do vymazané zapékací misky.
V mléce rozšleháme vejce, zalíjeme palačinky a posypeme strouhaným sýrem. Pečeme 15 až 20 minut v troubě, vyhřáté na 160 až 170 stupňů.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.