Zámek ve Velkém Týnci na Olomoucku patří obci, nikoliv církvi, rozhodl soud

13. říjen 2017

Areál zámku ve Velkém Týnci na Olomoucku bude nadále patřit obci. Takový verdikt vynesl okresní soud v Olomouci. Žalobu na navrácení památky podala olomoucká metropolitní kapitula. V té tvrdila, že jí zámek z 18. století patří. Rozsudek ještě není pravomocný, církev se tak může odvolat.

„Je tady restaurace, je tady udělané spaní pro lidi, kteří sem přijedou, bývají tu různé akce. Jsme rádi, že to obec vyhrála, že jí to patří. Spravovali to, starali se o to, takže si myslím, že je to fér,“ myslí si Kateřina Kráčmarová z Velkého Týnce. Měla prý obavy, že kdyby se zámek stal majetkem církve, přestal by být kulturním středobodem obce.

I lidoveckému starostovi Petru Hanuškovi se po vynesení rozsudku ulevilo. „I když jsme byli přesvědčeni, že právo je na naší straně a že ta žaloba je mylná – několikrát jsem opakoval, že je mi líto, že k tomu vůbec došlo -, jsem moc rád, že soud nám dal za pravdu. Věnujeme značné prostředky na obnovu toho majetku. Vždycky jsme do toho vstupovali s přesvědčením, že obnovujeme obecní majetek,“ dodal starosta.

Církev se ještě může odvolat ke krajskému soudu

Metropolitní kapitula si dělala na barokní památku nárok. Argumentovala tím, že o objekt přišla během komunistického znárodnění v roce 1948, a proto ho má dostat zpátky v rámci církevních restitucí. Obec naopak tvrdila, že ho směnila za jiné pozemky.

„Nemovitosti přešly na obec dřív, než stanovuje zákon o majetkovém vyrovnání církví. Zpětná účinnost tam není možná,“ říká advokát obce Stanislav Handl. Jeho slova potvrdila ve svém odůvodnění i soudkyně Jitka Rollerová. Rozsudek zatím není pravomocný.

„Klientovi budu doporučovat odvolání. Jak se rozhodně, záleží samozřejmě na něm,“ uvedl právní zástupce metropolitní kapituly Roman Chytil. Pokud církev dá na jeho radu, o odvolání rozhodne krajský soud.

autor: ahe
Spustit audio